София залага на кастрация на кучките в борбата с глутниците

Нели Чолашка 10 януари 2013 в 15:21 2985 2

Кучета в приюта в Сеславци. Снимка: БГНЕС
Кучета в приюта в Сеславци. Снимка: БГНЕС

И тази година Столичната община ще заложи на кастрацията на кучета и то предимно на женските в борбата срещу глутниците в града, които миналата година убиха двама възрастни мъже и нахапаха много столичани.

Това стана ясно от отчета за миналата година и плановете за тази на шефа на "Екоравновесие" Манол Велев.

За цялата 2012 г. общинското предприятие е прибрало от улицата близо 5 хил. кучета и е кастрирало заедно с неправителствени организации 4381 животни.

Освен бездомните кучета "Екоравновесие" кастрира и домашни дворни кучета, като втора поред година обикаля крайните квартали на София и ромските гета. Тогава приоритетно се кастрират женските, напомни Велев.

Тази година общината има договор с фондация "Четири лапи" да кастрира кучета в Банкя и дори ú предостави за безвъзмездно ползване общински терен там. Има договори и с частни ветеринарни клиники.

Най-голям проблем с бездомните кучета има в районите "Витоша", "Овча купел", "Младст" и "Люлин". Това показва и броят на сигналите за опасни кучета, подадени от граждани в "Екорвновесие". 

Сигналите по райони се обобщават от юли миналата година, откакто общинското предприятие има информационна система. 

Най-малко са се обаждали за проблемни кучета от центъра на София и "Банкя". В "Слатина" и "Нови Искър" пък най-често се изхвърлят нежелани домашни кучета или поколението им, твърди шефът на "Екоравновесие".

От два месеца работи новият приют на общината в Горни Богров с капацитет 1000 кучета и там вече са прибрани 350 агресивни кучета или такива, които са били в глутница.

От тях 41 са от кв. "Младост" . В "Младост" са прибрани проблемните кучета около бл. 41 и 43, около Американския колеж и ХМС. Изловени са и много бездомни кучета от гробищните паркове, отчете Нейков.

В момента екипи на "Екоравновесие" прибират глутници и агресивни кучета от Студентски град, където също са доста.

Те са започнали да обикалят промишлените зони и строежите в целия град заедно с общинска полиция и Столичния инспекторат, за да приберат опасните кучета или поне да принудят хората, които ги хранят да ги вързват.

Разширяването на новия приют в Горни Богров до 2000 места ще се забави, защото Върховният административен съд отмени наредбата на земеделското министерство, с която беше разрешено кучкарниците да са от открит тип, призна Манол Велев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков