В гребането ще допуснат руснаци и беларуси

OFFNews 04 март 2024 в 15:02 875 1

Свирин

Снимка Уикипедия

В Русия се надяват на положителна развръзка

Международната федерация по гребане е решила да позволи на спортисти от Русия и Беларус да участват в eвропейската олимпийска квалификационна регата, съобщи президентът на Руската федерация по гребане Алексей Свирин пред агенция ТАСС.

"Получихме отговор от международната централа след няколко месеца мълчание. През декември ни казаха, че 2023 година приключва и може да има други условия за допускане на руски и беларуски спортисти в олимпийския сезон. И преди седмица получихме информация, че мъже и жени единично и двойки без кърмчия могат да се състезават в европейската квалификационна регата. Доколкото разбирам, системата за допускане ще остане същата като миналата година", коментира Свирин.

През 2023-а трима руски спортисти се състезаваха като неутрални на Световното първенство по гребане в Сърбия през септември, което послужи като квалификационен турнир за Олимпийските игри. Никой от руснаците не успя да се класира за Игрите в Париж.

"Вероятността нашите спортисти да участват в олимпийската квалификационна регата се увеличава, но все още нямаме пълно разбиране по този въпрос. Опитваме се да водим диалог с международната федерация, предложихме да проведем видеоконференция, но все още не сме получили отговор", добави Свирин.

Европейските олимпийски квалификации ще се проведат от 25 до 28 април в Сегед (Унгария). Последният етап от разпределението на квотите за Олимпиадата ще се състои в Люцерн, Швейцария, където от 19 до 21 май ще се проведе финалната квалификационна регата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!