''Белите ангели'' от Авдеевка

"Хората са готови да живеят в мазетата си. Те са готови да пожертват дори живота си, за да останат у дома." 1600 от близо 30 000 жители са останали да живеят в разрушения град Авдеевка. За тях се грижат "Белите ангели".

DW 14 ноември 2023 в 21:00 9731 1

През територията, контролирана от украинците, само една-единствена улица води до Авдеевка, разказва в репортаж германската обществено-правна медия АРД. Пътуването по тази улица граничи със смъртна опасност, защото руснаците непрекъснато я обстрелват. А и в самата Авдеевка вече няма нито едно сигурно място, посочва репортерката Сузане Петерсон, пише Дойче веле

В някогашния индустриален център в източна Украйна вече от месеци се водят тежки сражения. За армията на Путин той има важно стратегическо значение, не на последно място и заради близостта си до промишления град Донецк. Украинските войници в региона имат чувството, че след терористичното нападение на Хамас срещу Израел руснаците допълнително са усилили атаките с цел да обградят напълно града и да го затворят в котел.

Малцина са останали в Авдеевка и оказват трайна съпротива. Преди руското нахлуване в Украйна в Авдеевка живееха 30 000 души, а днес само 1600. Генадий и Дима се грижат именно за тези хора: снабдяват ги с необходимото и редовно им предлагат да ги евакуират. Двамата са част от специалните полицейски части на име "Белите ангели". Сузане Петерсон се е срещнала на място с тези храбри мъже.

Не е ясно колко жертви има под руините

"Всяка седмица им доставяме хляб и хуманитарни помощи", разказва Генадий, докато неговите другари товарят хляб в една бронирана машина. Днешната доставка е предназначена не само за нуждите на домакинствата в града, но и за една малка болница. Генадий разказва, че в нея все още работят лекари и медицински сестри. "Белите ангели" понякога товарят за Авдеевка и плюшени играчки - като лек срещу стреса при децата, които евакуират.

Да, в разрушения град все още живеят и деца - със своите семейства. Руските бомбардировки са разрушили почти всички блокове в града, под руините има много жертви. Колко точно обаче не е ясно, казват Генадий и Дима.

Виталий Барабаш е кметът на града, който вече почти не съществува. Той е преместил офиса си в едно предградие, но всеки ден слиза до Авдеевка, за да види с очите си какво е положението. Барабаш също иска неговите избиратели да получат някакво сигурно убежище и работи в тясно сътрудничество с "Белите ангели".

Кметът проявява обаче пълно разбиране и към онези, които искат да останат. Мнозина от тях се боят, че другаде няма да ги приемат радушно, или пък, че никога повече няма да видят родното си място. Към това са добавя и един специфичен "украински манталитет", който се нуждае от обяснение, казва кметът пред германската обществена медия. И го описва така: "Моят дом е моята крепост - дори когато е разрушен до основи." Хората са готови да живеят в мазетата си. Те са готови да пожертват дори живота си, за да останат у дома, обяснява кметът.

"Обещали сме на хората, че ще се грижим за тях"

Днешната мисия на Генадий и Дима в Авдеевка продължава седем часа. Двамата се връщат със снимки от един напълно разрушен град. С тях са и Халина, Олександър и Ихор, които в последния миг все пак решили да се евакуират. Пред репортерката на AРД те разказват, че жилищата им са сринати със земята след многократни ракетни удари. Тримата обясняват, че многократно са се местили в изоставени апартаменти, а когато и последният от тях бил ударен от ракета, вече решили да напуснат Авдеевка.

алина добавя, че до последно се молели "техните момчета", украинската армия да си върнат Авдеевка. "Много се надявах, но вече всичко е изгубено: жилището го няма. Първо балконът, после спалнята. Целият ъгъл на сградата отиде. Всичко изгоря", разказва възрастната жена.

Тримата най-напред ще бъдат настанени във временно убежище, а после смятат да отидат при свои роднини в Днипро. Ихор се надява там да си намери работа. И благодари от все сърце на "Белите ангели": "Те спасяват животи", казва той. "Дано има повече хора като тях."

Генадий и Дима ще продължат своята мисия. "Докато това е възможно", както казват пред репортерката на ARD. Защото Авдеевка все още е техният град. "Обещали сме на хората, че ще се грижим за тях."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!