Русия вече има нужда от войната, за да съществува

Иван Преображенский, DW 04 януари 2024 в 17:25 11997 8

Владимир Путин

Снимка Кремъл - пресслужба

Владимир Путин

През тази година животът на руснаците няма да стане по-лесен. На тях най-вероятно ще им се наложи да се простят с излюзията за скорошно връщане към мира. Вътрешната политика ще остане военновременна. Кремъл откровено демонстрира намерението си да продължи да внедрява тоталитарния стил в живота на страната. След като създадоха система за идеологическа обработка на децата и подрастващите, сега властите възнамеряват да се заемат с интимния живот на родителите им.

Русия вече не може без войни

Неотдавна чуждестранните медии цитираха Путин, който още през пролетта на 2023 година в разговор със Си Дзинпин заявил, че по негови прогнози войната в Украйна ще продължи към пет години.

Оттогава плановете на руските власти явно не са се променили. В новогодишните си слова и президентът, и министърът на отбраната Сергей Шойгу изтъкнаха стремителния ръст на руската военна промишленост. По данни на независими експерти именно военно-промишленият комплекс е станал основната причина за икономическия ръст, с който руските власти се похвалиха в края на 2023 година.

Колелото на военната машина се е завъртяло и вече даже Путин не би могъл да го спре, ако поиска. От достигнатата точка връщане назад няма. Военните могат временно да престанат да стрелят, ако политиците и дипломатите се договорят за примирие. Но обикновените руснаци ще си останат в страната с милитаризираната икономика, която има нужда от войните като условие за съществуването си. Без тях тази система просто ще рухне.

Избори без избор

Що се отнася до това кой и бъдещи ще продължи практически еднолично да решава въпросите на войната и мира, то в това отношение няма никакво съмнение. През март 2024 година Владимир Путин успешно ще се преназначи за президент за следващите шест години. Хора от неговото обкръжение като Дмитрий Песков вече няколко пъти умишлено споменаха, че може и да не се организират избори, за да се спестят пари. Така и така резултатът е предрешен.

Единственият опозиционер, когато част от руското общество възприемаше като потенциален конкурент на действащия президент - Алексей Навални, демонстративно бе изпратен от властите в началото на предизборната кампания в селището Харп отвъд Полярния кръг. През 2024-а репресиите срещу по-слабо известните активисти ще продължат, а след мартенските псевдоизбори натискът спрямо гражданското общество вероятно ще се усили.

Путин ще гледа и под завивките на руснаците

Със сигурност ще продължи и установяването на държавен контрол над интимния живот на руснаците. Основни теми ще останат условната "борба за нравственост" и споровете около правото на аборт. Към това могат да се добавят споровете за възстановяване на смъртното наказание в Русия.

Да припомним, че именно Путин и най-близкото му обкръжение бяха посочени като организатори на скандала около т.нар. "голо парти", организирано от блогърката Анастасия Ивлеева. Пак Путин е и в основата на новините по темата за абортите. Засега кампанията за забраната им е прекратена, но след мартенските псевдоизбори на Путин вече няма да трябва да кокетничи с руския женски електорат.

Властите искат да контролират интимния живот на руснаците, затова тези въпроси ще останат на дневен ред и през 2024 година. Ще продължат и репресиите срещу ЛГБТ общността, която Върховният съд забрани. Тя отдавна интензивно интересува и руския президент, който при всеки удобен случай не пропуска да разкаже поредния солен виц на тази тема.

Що се отнася до смъртното наказание - там решението ще зависи от това дали Валерий Зоркин ще остане председател на Конституционния съд или ще подаде оставка. Именно Зоркин в края на 2022 година публично убеждаваше президента, че е необходима нова конституция, за да може смъртните присъди да бъдат издавани от съда, а не като в случая с Евгений Пригожин. Но пък докато властите разполагат с послушни спецслужби, с гранати в салоните на самолетите или с отрова въпросът би могъл да се реши и без възстановяване на смъртното наказание.

Дойче веле

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

723

8

user4eto

05.01 2024 в 14:15

Въпреки новината, че руският президент Владимир Путин уж предлага нещо, подписва, разрешава, забранява, награждава, назначава, поздравява някого, това не се показва на хората. Самият Владимир Путин не е подписал нито един документ от 1 януари 2023 г. до деня на смъртта си 26 октомври 2023 г., но това не пречи новините да са пълни с доклади за неговата енергична дейност. Дори и в замръзнало състояние в резиденцията си във Валдай, Путин продължава да съществува за целия свят в информационното пространство и то под формата на двойник, който въпреки множеството несъответствия с оригинала продължава да се представя за президент на Русия. През последните три дни дублерът не е показван, но никой няма въпроси по този въпрос. Никой не се чуди къде изчезна президентът и защо, зает почти всеки ден, включително и на 1 януари, изведнъж изпадна от информационния дневен ред за три работни дни.
На 3 януари двойникът беше прегледан след открит кожен обрив...

и т.н.

910

7

бай Падежко

05.01 2024 в 02:05

Доколкото се разбирах, опозицията и всички ЛГБТ ще са вече в Сибир, за да не пречат на Кремълската ЛГБТ общност да прави там голите си партита.
Ашколсун и Машалла другаре!

345

6

Джендо Джедев

04.01 2024 в 20:13

AntiZ,

Точно ги обрисува! Нацитата поне са избивали онези, които считат за чужди. А рашетата - своите. Наистина са като плъхове. И носят зараза.

9347

5

Анализи

04.01 2024 в 20:02

Путин докара Русия до Северна Корея. Това е положението. А дали руснаците са като севернокорейците бъдещето ще покаже. Те по принцип са свикнали да мизерстват.

22548

4

dolivo

04.01 2024 в 20:01

5тилетката планирана войнизирано

някой има ли изненадан?

10298

3

AntiZ

04.01 2024 в 19:29

И моля редакцията, слагайте му черна лента върху плоската физиономия на този плужек! Показвате снимка на военен престъпник, на касапин, на дивак, на трето разряден офицер от кгб. Слагайте му черна лента, защото е презрян!

10298

2

AntiZ

04.01 2024 в 19:28

Джендо, взе ми думите от устата! Колкото руснаци загинаха през втората световна война, два пъти повече се избиха вътре от тях самите! Когато нямат враг, го търсят и намират сред своите. Тия са като диви плъхове, които се ядат един друг. Измет!

345

1

Джендо Джедев

04.01 2024 в 17:41

"Русия вече не може без войни"

Вече? Хахахахаха! Тия галоши никога не са могли да съществуват без войни.
 
X

Да помогнем на украинските деца!