Русия, Иран, Китай: диктатурите се обединяват срещу Запада

DW 15 октомври 2023 в 15:39 10681 7

Владимир Путин и Ебрахим Раиси

Снимка Getty Images

2022 г. - Владимир Путин и Ебрахим Раиси

Смърт в Украйна, смърт в Израел, смърт в Средиземно море: Западът се бори с екзистенциални кризи, пише германският "Тагесшпигел". Но тези процеси не са случайни - те активно се поддържат от Русия и Иран, отбелязва изданието.

В друг коментар по темата, публикуван в "Нойе Цюрхер Цайтунг" (НЦЦ), Рихард Херцингер предупреждава, че диктатурите по света се обединяват, за да разклатят глобалния ред. Двете издания повдигат въпроса как може да се противодейства.

Русия не подбира съюзниците си

Срещата на Владимир Путин със севернокорейския диктатор Ким Чен Ун през септември демонстрира неоспоримо, че Русия систематично изгражда глобален военен фронт срещу западните демокрации, отбелязва НЦЦ. Дори и да не е напълно ясно доколко е успешен опитът на Кремъл да се сдобие с оръжия от Северна Корея, демонстративното сближаване с най-бруталната в момента диктатура дава ясен знак, че Русия вече няма задръжки при избора на съюзници, посочва изданието.

Швейцарският вестник предупреждава, че Западът не приема достатъчно сериозно заплахата от потенциален съюз за война срещу него. Западните столици продължават да се придържат към илюзорната представа, че Москва рано или късно ще иска да договори "справедлив мир", както казва германският канцлер Олаф Шолц, за Украйна. Всъщност Русия се въоръжава за продължително водене на геноцидната си кампания срещу украинския народ. Тя разчита на дългосрочно изтощение на Украйна чрез унищожение на поминъка ѝ, както и че подкрепата на Запада за нападнатата страна рано или късно ще се разпадне, пише авторът на НЦЦ Рихард Херцингер.

Кризите се трупат една върху друга

Десетки хиляди загинали в Украйна, хиляди убити в Израел и Палестина, стотици хиляди, бягащи към Европа, и хиляди мъртви, опитващи се да прекосят Средиземно море - кризите се трупат едновременно, което вече е почти непоносимо, пише Юлиус Бечка в "Тагесшпигел". Авторът подчертава, че целият западен свят сякаш се приближа до точката на кипене. И това не е съвпадение, смята той.

Режимите в Москва и Техеран работят за дестабилизация на Запада, четем още в "Тагесшпигел". От тази гледна точка е по-уместно да се говори не за геополитическа промяна, а за надвиснало бедствие. Режимът в Иран има пръст в случващото се в Израел. Целта на подкрепата за Хамас е унищожението на страната, дестабилизацията на региона, а в глобален план вероятно и отвличането на вниманието на Запада, посочва "Тагесшпигел". На фона на всичко това Германия остава най-важният търговски партньор на Иран в Европа.

Владимир Путин би бил доволен от развитието на събитията, отбелязва авторът. И вече реагира - с най-голямата офанзива в Украйна от месеци.

Ключът към бъдещето на Запада е в Украйна

Ключът към бъдещето на свободния свят се крие в Украйна, пише НЦЦ. Руското ръководство не крие, че гледа на инвазията в Украйна като на първи акт в една много по-мащабна война срещу НАТО, чрез която световното политическо господство на демократичния Запад да бъде ликвидирано веднъж завинаги. Целта на престъпния режим в Москва не е нищо друго освен опит да срине целия международен ред, основан на универсални ценности и норми, и да го замени със закона на силата, пише Рихард Херцингер в швейцарското издание.

По пътя, зададен от Кремъл, вървят не само превърналите се в негови васали Беларус и Сирия, но и държави като Сърбия, която вижда шанс за реваншизъм спрямо Косово и Босна и Херцеговина, пише НЦЦ. Преди всички обаче Иран и Китай споделят оценката на Путин, че е настъпил историческият момент за сваляне на съществуващия световен ред и либералната демокрация, смята авторът.

Той дава пример с "антизападния алианс БРИКС", който неотдавна се разшири с още шест държави, в това число и с най-близкия съюзник на Русия в момента - Иран. Нито Индия, нито Бразилия, нито Южна Африка, нито новият член на БРИКС Аржентина, всички смятащи се за част от демократичния свят, нямат угризения да обединят сили с режим, чиято официално обявена цел е унищожението на Израел, отбелязва Херцингер. Онова, което също е забележително, е, че традиционният архивраг на Иран - Саудитска Арабия - също изведнъж няма възражения срещу сътрудничеството с Техеран.

Как да бъде спрян антизападният съюз?

"Тагесшпигел" изброява част от методите на Путин за дестабилизация на Запада: подкрепата за проруските сили в различните държави, като например "Алтернатива за Германия" и Левицата в Германия, заливането на интернет с дезинформация, дестабилизарането на Косово, насърчаването на незаконната миграция.

Точно на плана Путин за вътрешно разпадане на обществата трябва най-накрая да се противодейства, пише Юлиус Бечка. И проблемът с миграцията трябва да бъде ясно дефиниран като част от неговата война. Враговете на свободата седят в Москва и Техеран, а не в автобусите, превозващи мигрантите към безопасен живот, обобщава авторът.

Според Рихард Херцингер от НЦЦ сега Западът трябва да направи всичко възможно, за да помогне на Украйна. Защото само чрез решителна победа на Киев може да бъде спряно настъплението на антизападната ос.

Дойче веле

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1066

7

alcom4

24.10 2023 в 08:19

Или "те" диктатурите прилагащи тирания или ние (имам предвид държавите членки на ЕС и НАТО ).! Друга алтернатива не съществува.Така е в природата ,така е и в човешкото общество.Винаги е имало противопоставящи се сили или динамика на противоречието. Но ако бездействаме и "мечтаем"за мир ще се самоизлъжем, жестоко..Римляните са казвали : "Искаш ли мир ,готви се за война !"Всячески да помагаме на Украйна и да преодолеем нашите русофили и путиноиди.! Опасно много са в Бъргария

345

6

Джендо Джедев

15.10 2023 в 21:09

Нормално, краставите магарета през 10 баира се подушват.

-1395

5

Гьорче2

15.10 2023 в 17:41

1. Mateevk 15.10 2023 в 16:13

ПОВТАРЯМ КАЗАНОТО, ДОСЛОВНО!

-1395

4

Гьорче2

15.10 2023 в 17:36

"Ключът към бъдещето на свободния свят се крие в Украйна, пише НЦЦ.

Руското ръководство не крие, че гледа на инвазията в Украйна като на първи акт в една много по-мащабна война срещу НАТО, чрез която световното политическо господство на демократичния Запад да бъде ликвидирано веднъж завинаги.".

Колко от Нас са го КАЗВАЛИ ТОВА по Форумите, и от Колко Време, но е Добре като се Напише Официално от Известни Журналисти в Утвърдени Реномирани ЗАПАДНИ Издания!
ВСИЧКО е в СЛАВНА УКРАЙНА, Особено ВИДНО е У Нас, лак Бързо и Директно всяко по Важно Развитие тамо, дава почти Моментално Отражение в Българската Политика и оттам в Управлението на България!

4038

3

Moirae

15.10 2023 в 17:31

Станали са безкористни и вече не им трябват пари. Явно са намерили марсианци, с които да търгуват?

1005

2

ПР

15.10 2023 в 16:44

Пропусната е мнооого важна,родово-наследствена диктатура.КНДР или Ким държавата.И там,крепка дружба с Рассия...Апропо,също се пропускат,сев.корейските логистично-учебни-образователни връзки в обрастта на тероризма с Хизбула.А те не са от вчера.

2099

1

Mateevk

15.10 2023 в 16:13

Жалко, че тази очевадна истина стана ясна чак сега, а не още на 24 февруари миналата година и дори преди 9 години, а според някои и още по-рано...Сега ще плащаме с кръв, много кръв, океани от кръв. Тя вече тече, а ние почваме да свикваме с това, успокоявайки се, че до нас няма да опре да кръвопсукаме. Обаче ще опре, ако така я караме - ние и всички останали, неразбрали, че третата световна война вече е настояще, а не хипотетично бъдеще.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика