Над 19 000 украински деца са депортирани в Русия. Какво се случва с тях?

DW 10 август 2023 в 20:47 4843 2

До момента 385 депортирани момчета и момичета са били върнати в Украйна

Снимка Getty Images

До момента 385 депортирани момчета и момичета са били върнати в Украйна

Над 19 000 украински деца са били отделени от родителите си по време на руската инвазия в Украйна и депортирани в Русия, заяви ръководителят на украинския клон на международната хуманитарна организация "SOS Детски селища" Сергей Лукашов в Мюнхен в четвъртък, 10 август. "Това е военно престъпление и според международното право е част от геноцида", подчерта той.

Как отмъкват децата

По думите на Лукашов по време на войната украинските деца са били отделяни от родителите си по различни начини. "Първоначално много от тях са били отрязани от бързо напредващата фронтова линия и изведнъж са се оказали сами на окупирана територия. Често децата са били отвличани от окупаторите в други региони и в Русия", казва той. По-късно окупаторите започват да действат по по-изтънчен начин, предлагайки най-вече на нуждаещите се семейства да изпратят децата на почивен лагер за няколко седмици. Само че след въпросния лагер децата така и не се връщали у дома. В някои случаи пък родителите били задържани на границата при опит да напуснат окупираната територия, а децата им бивали отнети.

Правим всичко възможно, за да върнем децата

Организацията "SOS Детски селища" е пряко ангажирана с проблема. До момента 385 депортирани момчета и момичета са били върнати в Украйна, като при 84 от тях това е станало именно благодарение на усилията на организацията и нейните партньори, казва Лукашов.

Не само родителите, но и самите тийнейджъри търсят помощ - например чрез социалните мрежи. "Планираме маршрута заедно с тях, помагаме им финансово, предлагаме какви формулировки и аргументи да използват при общуване с властите и на граничните пунктове", казва ръководителят на украинския клон на "SOS Детски селища".

Какво се случва с децата в Русия

В Русия децата попадат в домове за сираци, болници или приемни семейства и много от тях след известно време получават руски паспорти. Според Лукашов децата често се оплакват от промиване на мозъци: казва им се, че родителите им и Украйна са ги отхвърлили и че ще бъдат преследвани, ако се върнат, оказва им се натиск.

Но дори и ако децата успеят да се върнат у дома, проблемите често продължават. "Някои от тях са били изложени на пропаганда в продължение на девет месеца, а това оставя своите лоши следи", казвае представител на хуманитарната организация.

Дойче веле

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

2

Джендо Джедев

11.08 2023 в 07:25

Рашняците попълват дупката в раждаемостта на клетата кочина Рашка с крадени деца. Ега ти циганската работа!

4638

1

Того

11.08 2023 в 05:59

"Над 19 000 украински деца са депортирани в Русия. Какво се случва с тях?" Престъпната държава Руzия ще ги направи еничари и ще ги използва срещу Украйна.
 
X

Да помогнем на украинските деца!