ОССЕ: 1,3 милиона украинци са били депортирани в Русия против волята им

Руската армия е използвала цивилни украинци като живи щитове в Буча, измъчвала е хора в камери за изтезания, депортирала е насилствено 1,3 милиона украинци. Това са част от заключенията на доклад на ОССЕ.

Дойче веле 17 юли 2022 в 09:20 3551 2

гробище

Снимка Дойче веле

Над 300 украински граждани са били използвани като жив щит и държани в плен 25 дни в мазето на училище в Буча

Има "достовени доказателства" за "методични актове на насилие", сред които "убийства, изнасилвания, отвличания и масово депортиране на цивилни, които се считат за систематични нападения срещу цивилното население", извършвани от руските военни в Украйна. Изводите са от доклад на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), публикуван в четвъртък.

Над 300 украински граждани са били използвани като жив щит и държани в плен 25 дни в мазето на училище в Буча, пишат още авторите на доклада. Украинци са били принуждавани да се бият срещу собствената си страна. Открити са и доказателства за камери за изтезания в предградието на Киев.

Войната в Украйна: Улица в Буча е осеяна с мъртви тела

Документът, публикуван от ОССЕ, обхваща периода между 1 април и 25 юни. Експерти от международната институция са посетили Киев, Буча и Ирпен, където са проучили случаи на предполагаемо насилие. В Буча бяха открити над 400 мъртви тела, загинали след предполагаеми руски военни престъпления, припомня Тагесшпигел.

Има данни за изтезания, изнасилвания, убийства

Съществуват доказателства и за "няколко камери за изтезания, разделени с бетонни стени", пишат в доклада си експертите на международната организация. Дупките от куршуми в стената на една от камерите са индикация, че това са били места за извършване на екзекуции. В друга стая са били открити телата на петима мъже. "Бяха покрити с изгаряния, синини и рани", посочва документът. В друга част на Буча в мазе са били открити телата на 18 мъже, жени и деца. "На някои от тях са били отрязани ушите, на други са били избити зъбите", описват наблюдатели от организацията.

Записки от моргата. В килията за изтезания в Буча руснаците са сваляли кожата на живи хора

Твърденията за изнасилвания и сексуално насилие над жени и момичета от руските сили "са станали многобройни", посочва ОССЕ. Цитиран е и друг доклад на Съвета на Европа, според който 25 момичета на възраст между 14 и 24 години, които са били държани в мазе в Буча, са били групово изнасилвани. В документа, цитиран от Си Ен Ен, се казва, че девет от тях са забременели.

Кадрите от Буча, които ужасиха света

Насилствени депортации на над милион украинци

Докладът заключва, че 1,3 милиона украинци са били депортирани против волята им в Русия. Съществуват и доказателства, че десетки хиляди цивилни са били задържани в т.нар. филтриращи центрове, преди да бъдат преместени в контролираните от Русия райони в Източна Украйна.

"Приблизително 2000 деца от различни сиропиталища и детски институции" са били "транспортирани в Русия, въпреки че имат живи роднини и са били в институциите само за медицински грижи", пише още ОССЕ.

Принудителната военна служба, "е наложена на всички местни мъже на възраст между 18 и 65 години в районите под руски контрол в Донбас, както и в областите Харков, Херсон и Суми", се казва в доклада.

Дойче веле

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

2

alfakentavur

17.07 2022 в 10:52

Имаше един путлерски трол, който цитираше ОССЕ за жертвите за 8 години в Донбас. Пропускайки да каже, че това са жертви от двете страни.
Сега обаче на бас, че всички путлерски тролчета ще кажат, че на ОССЕ не може да се вярва.

А това са приблизителни официални числа. Със сигурност реалните са много по-големи.

Повече от показателно, че този "народ" ментално още е в Средновековието....

12073

1

IvanofRumen

17.07 2022 в 09:56

Рашистките изроди са с увредено ДНК.
 
X

Какво трябва да знаем за коклюша