Безплатният роуминг в ЕС трябва да остане поне още 11 години

Георги Савчев 25 февруари 2021 в 16:15 1661 0

Еврокомисията предложи нов регламент, с който се гарантира, че пътуващите в ЕС ще продължат да ползват безплатен роуминг.

С регламента ще се удължи с 10 години действието на настоящите правила, чийто срок изтича на 30 юни 2022 г.

Потребителите ще имат право на същото качество и скорост на своята мобилна връзка към мрежата в чужбина, каквото имат и у дома, ако са налични еквивалентни мрежи.

Новите правила също така целят пътуващите да могат без притеснения да се свързват с номера на услуги с добавена стойност, например линии за техническа помощ, линии за обслужване на клиенти на авиокомпании или застрахователни дружества, или дори безплатни телефонни номера, които в роуминг могат да бъдат придружени от неочаквани такси.

Таксите за роуминг в ЕС бяха премахнати на 15 юни 2017 г. Използването на роуминг на данни се е увеличило 17 пъти през лятото на 2019 г. в сравнение с лятото на 2016 г. - преди премахването на надценките.

Според последните данни на Евробарометър, когато пътуват в други държави от ЕС, 33% от респондентите заявяват, че са имали по-ниска скорост на мобилен интернет, отколкото обикновено имат в родната си страна, а 28% казват, че мрежовият стандарт е по-нисък, отколкото у дома (напр. 3G вместо 4G).

Новите правила имат за цел да гарантират, че ако потребителите имат скорост 4G и все по-често 5G като част от абонамента си, те не бива да имат по-ниски скорости при роуминг, когато такива мрежи са на разположение. Когато става дума за 5G услуги, потребителите трябва да знаят дали ще могат да използват определени приложения и услуги в роуминг.

Европейската комисия предлага постепенно намаляване на горните граници на цените на едро - максималните цени, които операторите си начисляват един на друг, когато потребителите използват други мрежи при роуминг. Предложението е първото намаление да се прилага от 1 юли 2022 г., а второто — от 1 януари 2025 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews