12 любопитни факта за Испания

Теодор Спасов 24 октомври 2017 в 14:16 36752 2

Снимка Pixabay

Испанската култура е една от най-старите в света и е оставила едно от най-богатите културни наследства на европейския континент. Испания е родното място на знаменити личности като писателя Мигел де Сервантес и на художника Пабло Пикасо. Днес тя е една от най-популярните туристически дестинации в света и привлича милиони туристи от целия свят всяка година. 

Обикновено асоциираме Испания със слънцето, с големите плажове, с тореадорските битки и фламенкото. Напоследък тя присъства в новините с проблемите, които възникнаха в резултат от референдума за независимост на Каталуния. Но има няколко непопулярни и любопитни факти за Испания, които вероятно бихте искали да узнаете. Ето 12 от тях.

1. Испанският е вторият най-разпространен език в света

Английският е най-изучаваният език в света днес и на практика е приет за международен. Мандарин (китайският) се говори от най-много хора. Но испанският е официален език в най-много държави. Той е и вторият най-разпространен език в света, като е майчин за над 470 милиона души, а 100 милиона го владеят като втори език.

Най-голямата испаноезична общност не се намира в Испания. Докато в Испания испанският се говори от по-малко от 48 милиона души, то в Мексико той е първи език за повече от 120 милиона души. С 500 000 повече са испаноговорящите колумбийци.

2. Испания е 14-ата най-силна икономика

Испания е 14-ата най-силна икономика в света през 2017 г. Нейният брутен вътрешен продукт се равнява на над 1 трилион щатски долара. Стандартът на живот в страната е над средния за Европейския съюз, като минималната месечна работна заплата към януари 2017 г. е 826 евро. Испания също така е на много добра позиция в Индекса на човешкото развитие, заемайки 23-ото място в света.

3. Истинското име на испанския език е друго

Малко популярен факт е, че езикът, който ние наричаме днес „испански“, всъщност е само един от няколкото испански езици. Неговото истинско име е „кастилски“ и всъщност така е най-коректно да се нарича вторият най-разпространен в света език. Другите най-разпространени испански езици са баският, каталонският (наричан още „валенсиански“), астурският и галисийският.

Конституцията на Испания определя кастилския като основният език в страната, който всички испански граждани трябва да използват. Останалите испански езици също са официални в съответните райони на страната, в които са по-разпространени от кастилския.

4. Столицата Мадрид се намира в същинския географски център на страната

Столицата Мадрид е разположена в действителния физически център на страната, като в нея живеят над 3 милиона от общо 47-те милиона испанци. Мадрид е изпълнен с елегантни булеварди и съвременни градски паркове, музеи, стадиони и театри. В него се намира и кралският дворец.

Вторият най-голям град в Испания е Барселона, като неговото население е около 1,6 милиона души. Той често е спряган за най-красивия европейския град.

Третият най-голям град в Испания е Валенсия, където живеят около 800 000 души.

5. Испания е четвъртата по площ страна в Европа

Испания се простира на почти 506 000 квадратни километра. Това нарежда страната на четвърто място по площ след Русия, Украйна и Франция и на второ място в Европейския съюз (след Франция).

6. Футболът в Испания е като религия

Футболът е особено популярна игра в Испания, като често испанците се шегуват помежду си, че той е тяхната религия. Например финалът на световното първенство по футбол през 2010 г. е бил гледан от 15,6 милиона души.

Два от най-големите футболни клуба в света се намират в Испания, а именно „Реал Мадрид“ и „Барселона“. Испания също така е един от водещите футболни шампиони в света.

7. В миналото водещата религия в Испания е била ислямът

Малко известен факт е, че Испания е управлявана от мюсюлмани в продължение на 781 години. От 711 до 718 г. целият Иберийски полуостров е бил превзет от берберите. Благодарение на своето ислямско наследство Испания днес има уникална по рода си култура и историческо наследство. Тогава потъналото във вътрешни противоречия Вестготско кралство става лесна жертва за ислямските нашественици. Християните и евреите са имали право да изповядват своята вяра при определени условия, но въпреки това има няколко вълни на масова ислямизация през 10- и и 11-и век. Културата на местните народи тогава се съчетава по уникален начин с тази на мюсюлманите и евреите, което по уникален начин спомага за културния разцвет на Испания.

8. Името на страната означава „земя на зайците“

Обитателите на Северна Африка, които първи преминават Гибралтарския проток, наричат полуострова „Иберия“, откъдето идва и днешното име на Иберийския полуостров. На техния език тогава „иберия“ означава „река“.

Когато древните гърци навлизат в земите на Иберийския полуостров, те назовават земите „Есперия“, което означава „земя на залязващото слънце“.

Когато картагенците идват в земите на съвременна Испания през 4-ти век преди Христа, те наричат тези земи „Испания“, което означава „земя на зайците“.

9. Испания е основният производител на зехтин в света

Над 45 процента от зехтинът на Земята се произвежда тъкмо в Испания. А по консумация на зехтин испанците, които консумират 20 процента от произведения в света зехтин, отстъпват първото място на италианците, които използват за своите ястия 30 процента от световното производство на зехтин. На практика средностатистическият испанец изяжда годишно 14 литра зехтин.

10. Страната не участва в нито една от двете световни войни

Въпреки факта, че Испания е една от най-големите и могъщи страни в Европа и в света изобщо, кралството не участва в нито една от двете световни войни. Макар и обаче формално страната да не участва във войните, по време на Втората световна война нейните идеологически лидери са обвързани с Германия и Италия и някои испански граждани са били пратени да се бият във Франция срещу тамошната съпротива. Oт 1939 до 1975 г. страната се управлява от военна хунта начело с диктатора Франсиско Франко.

11. Испания е кралство

Испания е монархия, по-точно парламентарно кралство. Официалното наименование на страната е „Кралство Испания“, а нейният настоящ крал е Фелипе VI, който получава короната през 2014 г. от своя баща Хуан Карлос I, след като той решава да абдикира поради напредналата си възраст.

Водещата политическа фигура в испанската политика обаче не е кралят, който изпълнява на практика функцията на президент, а министър-председателят. Понастоящем той е Мариано Рахой, който заема този пост от 2011 г.

12. Испанците имат по 2 фамилни имена

Със сигурност сте забелязали, че испанците имат по много имена. Всъщност по традиция фамилните имена в Испания са само две – бащиното на бащата и бащиното на майката. Например, ако името ви е Емилио Арагон Лопес, а името на съпругата ви е Алисия Солер Гарсия, то това на вашите деца ще е Арагон Лопес.

Обаче поради закона за равенството между половете тази традиция сега е заменена в полза на последното име на майката. Тоест последните имена (фамилните) на съвременните испанци са съставени от фамилното име на бащата и от фамилното име на майката, като последното име съвпада с последното на майката. Тоест ако се казвате Емилио Арагон Лопес, а името на съпругата ви е Алисия Солер Гарсия, то детето ви ще носи фамилията Лопес Гарсия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6000

2

Потев

21.11 2018 в 10:59

Испания всъщност е почти пустиня, което определя и характера и обноските на испанците, арабите са я владеели до 15 век и са оставили ястия и обичаи, които преобладават в страната, истинският балканджия трудно ще свикне с климата и обноските

12284

1

Kristiano789

24.10 2017 в 16:25

Испания е страхотна държава, ама тва дето става са с Каталуния не е хубаво. Аз мисля, че трябва да си останат една държава и да живеят като сънародници въпреки различията. Нищо няма да постигнат каталунците с това отделяне
 
X

Да помогнем на украинските деца!