Русия разшири черния списък на високопоставени британци за влизане в страната

OFFNews 30 декември 2020 в 15:31 1656 0

Русия разшири "черния" списък с британски граждани, на които се забранява влизането на територията на страната, но в съобщението се не казва кои са те.

Мярката е в отговор на наложените от Великобритания ограничения за руски граждани с отношение към отравянето на опозиционера Алексей Навални.

На 15 октомври Европейският съюз и Великобритания затвориха границите си за няколко високопоставени руски чиновници - директора на Федералната служба за сигурност Александър Бортников, първия зам.-ръководител на президентската администрация Сергей Кириенко, ръководителя на Управлението на Кремъл по вътрешна политика Андрей Ярин и президентския пълномощник в Сибирския федерален окръг Сергей Меняйло.

Тази сутрин в руското министерство на външните работи е бил извикан посланикът на Великобритания в Москва Дебора Бронърт, за да й бъде връчена нотата. Било й е обяснено, че решението е взето в отговор на необоснованите санкции спрямо руски граждани заради непотвърдената им съпричастност към инцидента с Навални.

Преди ден Москва предприе подобен ход и по отношение на Германия. Руското МВнР обяви, че е добавило още германски граждани към списъка с лица, които няма да могат да влизат в страната, в отговор на "разрушителни действия", предприети както от Берлин, така и от Европейския съюз.

От външното ведомство поясниха, че някои служители на германското министерство на отбраната ще бъдат включени в "черния" списък "в съответствие с принципа на реципрочност" като отговор на "политическата кампания в Берлин" във връзка с хакерските атаки срещу Бундестага през 2015 г. Според твърденията те са извършени от руски хакери.

Министерството също така заявява, че отношенията с Берлин са се влошили до известна степен, но добавя, че през 2020 г. "е бил поддържан стабилен политически диалог с Германия".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews