Днес на световното: Аржентина и Хърватия определят първия финалист

OFFNews 13 декември 2022 в 10:17 3923 1

Мондиал 2022

Снимка Getty Images

Лионел Меси или Лука Модрич ще ликуват довечера?

Световното първенство по футбол в Катар навлиза в решителната си фаза. Днес ще бъде определен първият финалист, който ще има честта да се изправи в спора за трофея на Мондиал 2022 в неделя, 18 декември.

Той ще бъде определен в сблъсъка между Аржентина на Лионел Меси и финалистът от Мондиал 2018 Хърватия, воден от неостаряващия Лука Модрич. Победителят от днешния мач, който започва в 21,00 часа българско време, ще се изправи срещу актуалния световен шампион Франция или Мароко, които играят утре.

Аржентинците преследват първа титла от 1986 година насам, докато хърватите нямат трофей във витрината си. По пътя до полуфиналите аржентинците спечелиха група със Саудитска Арабия, Мексико и Полша, а след това на елиминациите последователно се справиха с Австралия и Нидерландия. Вторите в света пък бяха в група с Мароко, Белгия и Канада, в която събраха 4 точки и продължиха напред, за да надвият след това с дузпи Япония и считаният за суперфаворит отбор на Бразилия.

"Хърватите затрудниха много национални отбори. Няма да споменавам ключовите им играчи или техните силни и слаби страни, но ние анализирахме къде можем да ги нараним. Понякога се получава, понякога не. Опитваме се всеки мач да даваме всичко от себе си на терена. Понякога късметът може и да ти помогне. И ако имаме едно добро представяне, по-лесно ще стигнем до нашата цел. Но това е футбол, това е спорт като цяло и понякога най-добрият може и да не спечели", коментира селекционерът на Аржентина Лионел Скалони преди мача.

"Фактът, че успяхме да бъдем сред първите четири отбора в света, вече е невероятно постижение за Хърватия. Още повече, че за втори пореден път сме сред четирите най-силни тима. Но въпреки това ние искаме повече. Аржентина е невероятен отбор, воден от Лионел Меси. Те са много, много мотивирани, но са под по-голям натиск сега, отколкото Хърватия", заяви колегата му начело на Хърватия Златко Далич. Всички в Хърватия мечтаят за втори финал срещу Франция и евентуален реванш за загубата отпреди четири години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков