'Непобедимите' от Престън - отборът, който даде началото на всичко

Петър Петров 06 април 2024 в 17:01 1634 0

Стадион

Снимка Getty Images

Стадион "Дийпдейл", на който играе Престън Норт Енд

Да спечелиш титлата в едно от топ 5 първенствата на Европа не е никак лесна задача. През този сезон Байер Леверкузен до момента няма загуба във всичките си 27 мача в немската Бундеслига, а благодарение на победата над Фортуна (Дюселдорф) в полуфиналния мач за Купата на Германия, серията им набъбна до 40 мача във всички турнири.

Най-известният случай несъмнено е на отбора на Арсенал, който през сезон 2003-2004 спечели Висшата лига, воден от Арсен Венгер, и получи прякора "Непобедимите". В историята на английското първенство обаче има друг такъв случай, който е и първият в историята на футбола.

Годината е 1888-ма. В Англия са минали 17 години от създаването на първия им футболен турнир - "ФА Къп", но вече се е зародила идеята за създаване на първенство, което да не е на елиминационен принцип. На 17 април идеята вече се превръща в реалност и официално е обявено основаването на "Футболна лига", която трябва да стартира през септември. Първенството започва с 12 отбора - Акрингтън, Астън Вила, Блекбърн Роувърс, Болтън, Бърнли, Дарби Каунти, Евертън, Нотс Каунти, Престън Норт Енд, Стоук, Уест Бромич Албиън и Уулвърхямптън Уондърърс. Отборите играят по два пъти един срещу друг. За победа тогава се дават 2 точки, а за равенство 1.

Отборът на Престън Норт Енд е основан през 1880 г. и влиза в надпреварата с основно шотландски състав. През тези години шотландските футболисти са отивали да играят за английски отбори, защото в тяхната родина футболът е бил аматьорски. Те са били известни като "шотландските професори". Престън по това време все още няма успехи, но се е утвърдил като качествен отбор. Победата им над Хайд Юнайтед в първия кръг на "ФА Къп" през 1887 г. е с разгромното 26:0 и си остава най-голямата победа в английския футбол и до днес.

Сезонът започва прекрасно за тях с успех над Бърнли с 5:2. Следват още 5 поредни победи, включително и разгромното 7:0 над Стоук. На 20 октомври Акрингтън е първият отбор, който успява да им открадне точки, като мачът завършва при скучно нулево равенство. Още в следващия кръг Престън Норт Енд заявява сериозните си намерения след ново 5:2, този път срещу "вълците" от Уулвърхямптън. До края на сезона нито един отбор не успява да ги пречупи, като Престън печели титлата без да загуби нито един мач и влиза в историята на футбола.

Оригиналните "Непобедимите" завършват сезона с 40 точки, които събират чрез 18 победи и 4 равенства от 22 изиграни мача. Вицешампионите от Астън Вила са далеч назад с едва 29 точки.Това обаче не е единствено историческо постижение на Престън Норт Енд през онзи сезон. Отборът записва и първия в историята дубъл, след като прави 5 победи и печели "Фа Къп". На финала сразяват Уулвърхямптън с 3:0 и завършват турнира без допуснат гол в своята врата.

През следващия сезон Престън успява да защити титлата си, но този път допуска 4 загуби и печели с едва 2 точки преднина пред Евертън. Следват три поредни години, в които титлата им се изплъзва и остават на втората позиция. По-нататък в историята си така и не успяват да спечелят отново първенството, докато трофеят от "ФА Къп" все пак успява да попадне още веднъж във витрината им през 1937 г.

В наши дни отборът на Престън Норт Енд отдавна няма тази слава, на която се е радвал през първите години на професионален футбол на Албиона. Последното им участие в първия ешелон е през сезон 1960-1961, а липсват и трофеи дори от по-ниските нива на футбола.

Отборът в момента се състезава в Чемпиъншип и се радва на сравнително добър сезон, като дори заема осмата позиция в класирането. Засега достигането до плейофите и участието във Висшата лига изглеждат повече като мираж, но за феновете на първия английски шампион си остава надеждата за едни по-добри дни за състава от "Дийпдейл".

  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки