Ако през зимата влакът на БДЖ е фризер, а през лятото пещ, значи всичко е точно

Светослав Метанов 27 април 2018 в 14:41 13741 0

Ако през зимата във влака е студено като във фризер, а през лятото се печете във вагона като пиле на грил, това не е проблем.

Клиентите на БДЖ не могат да се оплакват от студ и жега, тъй като нито един нормативен документ не задължава националния жп превозвач да осигурява определена температура във вагоните.

Колкото и невероятно да звучи това, то е факт.

Преди броени дни Изпълнителна агенция "Железопътна администрация" (ИАЖА) е изпратила отговор до активиста за правата на пътниците в железопътния транспорт Варужан Апелян, който гласи:

"Приложимата нормативна уредба в железопътния транспорт не определя температурни граници, които да бъдат поддържани в пътническите вагони по време на движение, независимо от сезона".

Абсурдността на това обяснение е впечатляваща, тъй като още в края на 2014 година самата ИАЖА бе обявила, че ще промени нормативните изисквания за чистота, отопление и климатизация във влаковете, тъй като във ведомството имало стотици жалби от клиенти на БДЖ.

Четири години по-късно обаче все още няма наредба, която да това определя каква температура трябва да бъде поддържана в пътническите вагони. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво трябва да знаем за коклюша