Българската индустрия е рекордно голяма и расте с рекордни темпове

Владимир Йончев 29 декември 2023 в 16:56 16592 9

Радан Кънев в студиото на OFFNews

Българското индустриално производство е много по-голямо, откогато и да било в периода на социализма. И расте експоненциално в последните години. Не само обемът е рекорден. Скоростта, с която расте през 2020, 2021 и 2022 година е рекордна. 

Износът на индустриални стоки, произведени в България, чупи всички исторически рекорди. Т.е. България не е деиндустриализирана държава. Точно обратното - България е една от държавите в горната част на таблицата по индустриализация в Европа. Гледано към брутен вътрешен продукт е трета-четвърта-пета в Европа. Първа е Чехия. 

Това разказа в студиото на OFFNews Радан Кънев в разговор с главния редактор Владимир Йончев.

Българският евродепутат от Европейската народна партия е докладчик по директивата за индустриалните емисии. Това е едно от най-големите европейски законодателства.

Директивата обединява 7 по-стари директиви, които определят какви токсични емисии могат да излъчват различните ключови индустриални производители. Има норми за стоманена промишленост, за въглищни централи, за медодобивни комбинати, химическата индустрия.

Не става дума за въглеродните емисии, не става дума за климатичната политика, която се бори с парниковия ефект, а за директните замърсители, които пряко вредят на здравето ни през въздуха, водата и почвата. Ако говорим за Маришкия басейн - не колко той доприная за парниковия ефект в глобален план, а колко точно трови хората, които живеят близо да централите със серни окиси и с живачни окиси.

Приключваме двугодишна работа по това досие, по него имаше стотици часове преговори, разказа Радан Кънев.

Част от темата е и трансграничното замърсяване. Макар че в повечето случаи индустриалното замърсяване се разпростира от няколко километра до няколко десетки километра, ние добре познаваме случая, в който Гюргево трови Русе в продължание на 30 години.

Радан Кънев разказа, че първоначалното предложение на Европейската комисия е било много радикално и е криело риск за затваряне на голяма част от европейските производители. Освен това е имало множество бюрократични изисквания, които по никакъв начин не чистят въздуха, но тровят душите на счетоводителите с бумащина.

Там мисля, че се справихме блестящо, и постигнахме ефект, с които въздухът да стане по-чист, без това да струва камиони хартия и административни разходи на бизнеса, коментира Кънев.

Индустрията ни е по-чиста от германската

В сравнение с 80-те, но и в сравнение с 90-те години, българската индустрия е уникално чиста. Естествено винаги може да е по-чиста, няма идеално чиста индустрия на този свят. Но тежките индустриални производители в България в момента са по-чисти откогато и да е било в историята.

В момента в голямата си част българската индустрия е малко по-чиста от повечето индустрии в Германия и много по-чиста отколкото доста индустрии в Испания и Италия. Голямото изключение и големият проблем са въглищните централи - не само тези, които са под съмнение, че не спазват стандартите, но и трите големи - двете американски и държавния ТЕЦ Марица - изток 2, за които няма съмнение, че полагат най-добрите възможни усилия. Но материалът, който горят - маришкия лигнит е изключително некачествен. По тази причина България има дерогация - т.е. ние имаме право да отделяме много повече живачни и серни съединения от нормално разрешените в Европа.

--------------

Първата част на интервюто с Радан Кънев, в която си говорим за сглобката, Делян Пеевски и съдебната реформа, можете да  видите тук.

Във втората част освен за директивата за индустриалните замърсители, си говорим за това може ли Унгария да бъде изключена от ЕС заради политиката на Виктор Орбан - виж тук.

За да виждате първи видеата на OFFNews, абонирайте се за канала ни в OFFNews!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

9

radomir

31.12 2023 в 10:39

Бачкам поне 6 дни в седмицата, така създадох малка фирма в промишлеността, която дава хляб на още 10-ина човека..
След разбира се усилен труд вече 12 години. Износ в чужбина, всичко минава по банка, плащаме си данъците. Вече си позволявам да живея в скъп апартамент и да почивам рядко, но в екзотични дестинации... България е страната на възможностите! Сравнявам стандарта тук и в чужбина - тук е страхотно, имаме всичко, само трябва да спрем да мрънкаме и разберем че държавата не ни е длъжна да ни осигури висок стандарт, а това зависи от нас!

12315

8

denislav

30.12 2023 в 23:12

Чета, чета и все не мога да се начудя що за хора сте бе?
Имам предвид вечните мрънкачи, които никога от нищо не са доволни и все нещо и/или някой им е виновен за... и те не знаят за какво, ама им е виновен.
А ти, самият, мръхльо, какво направи, за да ти стане живота по-добър? Научи ли нещо ново - език, компютър, нов чалъм в занаята, нещичко там, к'вото и да е? Разви ли се поне мъничко?
Едва ли. Ето това си ти, мръхльо:
https://www.youtube.com/watch?v=9oByFBpMgcA
Кряскаш, пръскаш слюнки и чакаш някой нещо да ти даде и да те оправи - разбирай го (оправянето) както искаш.
Не мога да проумея защо трябва някой нещо да ти дава.

Ето тука може да видиш как го правят нормалните смислени хора в 21-и век - запретват ръкави и бачкат - и, о-чудо! - получава им се:
https://www.crosscycle.com/bg/news/news61.html
И не са само тия хора в Монтана - има ги навсякъде, слава Богу.
Но те са заети да работят и да се развиват, а не да се сополивят по форумите, да хленчат и да кряскат че няма кой да им даде.

22548

7

dolivo

30.12 2023 в 10:30

Сравняваме със себе си от юиналото, за да видим темпа

Сравняваме с други, за да се депресираме.

Имайте предвид

135

6

Far Rider

30.12 2023 в 09:31

Тело, нямам нужда да коментирам. Просто се огледай и виж дали това което говори Тупан Кънев е реално. В един социум построен по модела на руската олигархично-криминална система успехите са за онези които управляват системата: откраднали са повече от миналата година. Но, въпреки всичко България е най-бедната, най-изостаналата, най-корумпираната държава не само в ЕС, но и в цяла Европа. Edin slep, явно наистина си слеп. За да стигнеш доходите на Италия ще са нужни още най-малко 50 години! Не забравяй, че Италия е 6-тата индустриална държава в света!

12078

5

edin slep

30.12 2023 в 01:55

На кого му се вярва, на кого не - това няма значение. Вижте какво се строи около Пловдив, ама и около градове като Петрич. А колко производства има в пловдивските села ... Ами около Бургас?

Ако се оправят пътищата и се инвестира в образование, разрине се корупцията и ние ще дръпнем като Румъния.

След 10-15 години разликата между доходите в България и Италия ще е минимална.

1236

4

БотоксПутю

29.12 2023 в 20:51

Е как така - страните в ЕС са в рецесия, а България наопаки - в подем? Излиза, че за нас е изгодно ЕС да е в рецесия? Путин и той се хвали, че икономиката му цъфтяла за разлика от западната, която увяхвала?

400

3

демотиватор

29.12 2023 в 20:19

Вервам ти Радане, ураааа....

1000

2

Тело

29.12 2023 в 18:22

До Fat Rider:

Разбирам че трябва да коментираш да се мислиш за по-голям, но никой не ти е виновен. Гроздето е кисело

135

1

Far Rider

29.12 2023 в 17:19

Задунайская губерния е най-могъщата, най-индустриалната и най-добре развиващата се географска територия в целия Космос и околните села! Разсте производството на домашна ракия, суджуци, луканки и сланина с разни подправки! Както и производството на свински цървули, дървени лъжици и джуруляци. Това повод за завист и злоба и срещу губернията се плетат заговори! От всякакъв произход! Еврейски, еврогейски, соросоидни, американски, , марсиански и от Меджукосмическата мафия.
 
X

Да помогнем на украинските деца!