Американски реактори за АЕЦ Козлодуй - фокусът на разговорите на наши министри във Вашингтон

Румен Радев и Асен Василев разговаряха и с помощник-държавния секретар по енергийните въпроси Джефри Паят, както и с други представители на Държавния департамент на САЩ

OFFNews 07 февруари 2024 в 16:43 2788 17

зализани
Сътрудничеството в областта на ядрените технологии за граждански цели, изграждането на нови реактори AP1000 в АЕЦ „Козлодуй“, сътрудничеството и обучението на кадри в енергийната сфера, диверсификацията, енергийната сигурност и свързаност бяха основните обсъдени теми по време на срещата на министрите на енергетиката и на финансите на Република България, Румен Радев и Асен Василев, със секретаря по енергетика на САЩ Дженифър Гранхолм във Вашингтон.

Сътрудничеството в областта на ядрените технологии за граждански цели, изграждането на нови реактори AP1000 в АЕЦ „Козлодуй“, сътрудничеството и обучението на кадри в енергийната сфера, диверсификацията, енергийната сигурност и свързаност бяха основните обсъдени теми по време на срещата на министрите на енергетиката и на финансите на Република България, Румен Радев и Асен Василев, със секретаря по енергетика на САЩ Дженифър Гранхолм във Вашингтон.

Визитата е от стратегическо значение, тъй като енергетиката заема централно място в двустранния диалог между България и САЩ. Ключови теми на разговора в Департамента по енергетика бяха преходът към възобновяеми енергийни източници и иновативни технологии, както и ограничаването на въглеродните емисии, твърдят от енергийното ни министерство.

Министър Радев сподели задоволството си от задълбочаването на двустранното сътрудничество по изграждането на нови ядрени мощности и подчерта, че е важно да съсредоточим усилия за обмен на познания и практика за дългосрочно съхраняване на отработеното ядрено гориво.

Той приветства САЩ за бързината и стимулите, които прилагат, за да реализират разработването, внедряването и разпространението в тежката промишленост и транспорта на водородните технологии.

„Европейският съюз и САЩ остават водещи в света по отношение на разработването на нови технологии, свързани с производство и използване на зелен водород. Това е бъдещият енергиен ресурс, който не само ще ни позволи да постигнем климатична неутралност, но ще даде тласък на индустрията и ще подпомогне създаването на нови работни места“, каза още Радев.

Секретарят по енергетика на САЩ Дженифър Гранхолм разказа за създаването на 7 водородни хъба в САЩ и възможностите за партньорство. Министър Радев подчерта, че сътрудничеството и изграждането на трансгранични контакти става водещо за енергийната сигурност и устойчивост. Той представи и новата инициатива на България за изграждането на съвместна инфраструктура между България, Румъния и Гърция, включваща офшорен вятър, ВЕИ, водород и зарядни станции, както и стартирането на нов общ проект на България и Румъния за голяма водноелектрическа централа на река Дунав, като подчерта важността на този иновативен подход към енергийната сигурност в региона.

Министър Василев изрази признателност за американската подкрепа в усилията на страната ни за диверсификация на енергийните източници и намаляване на зависимостта от един-единствен доставчик.

„Сътрудничеството в областта на енергетиката между двете страни допринася за повишаване на енергийната сигурност и диверсификацията не само на държавата ни, но и на целия регион на Балканите,” подчерта Василев.

Той постави специален акцент на проекта Север-Юг, който има за цел да създаде оптимална свързаност на енергийните, дигиталните и транспортните системи на Румъния, България и Гърция.

„На фона на изтичащия договор за транзит на газ между Русия и Украйна все по-ключово значение ще има Южният газов коридор и свързаността Север-Юг“, коментира Василев.

Той отново посочи необходимостта от разнообразие в енергийните източници, особено в контекста на руската агресия срещу Украйна, която е разкрила уязвимите места в енергийната сигурност на Европа.

Секретарят по енергетика Дженифър Гранхолм изрази своята благодарност за възможността за сътрудничество между САЩ и България в областта на ядрените технологии за граждански цели.

Ядрената енергетика и диверсификацията бяха във фокуса и на срещата на двамата български министри в Държавния департамент на САЩ, където те разговаряха с помощник-държавния секретар по енергийните ресурси Джефри Паят.

„България заслужава изключително висока оценка за свършената работа по осигуряването на алтернативни газови източници и коридори“, заяви Джефри Паят.

Държавният департамент на САЩ приема като добър знак факта, че България, Румъния и Гърция работят съвместно по проекта Север-Юг.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

17

Джендо Джедев

08.02 2024 в 12:32

Всеки може да види колко надеждна е Русия. ;)

А случаят в Южна Каролина далеч не е по вина на един-единствен партнwор по договора. Общо взето, всички са се окендзали, а най-вече Shaw Group. За почти всяка компания могат да се дадат такива примери.

Гаранциите в такива случаи се дават с доста заробващи клаузи, всичко пак опира до конкретната специфика на проекта и държавата. Така че ИЗОБЩО не си мисли, че останалите възможности са по-добри за България от Уестингхаус. Нито ти, нито аз познаваме параметрите на проекта, така че няма как да знаем има ли изобщо смисъл от гаранции като полските или напротив.

Да се правят заключения по "ориентировъчни" цени отпреди десетилетие е тъпо, все едно не си казал нищо.

2550

16

alfakentavur

08.02 2024 в 12:13

Едно нещо се случило на едно място. И да проверим колко са надеждни Уестингхаус.
Добре.

Едно нещо се случи в един Чернобил. Я да видим колко надеждни са руските АЕЦ.

Става ли? :)

900

15

antipropaganda

08.02 2024 в 12:01

Всеки може да види колко надежден партньор е Уестингхаус, аз съм писал да се потърси за Южна Каролина и какво се е случило с проекта им за нова централа. Затова и другите държави като Чехия и Полша искат гаранции, такива в България не се искат, защото Уестигнхаус не дават такива, затова са отпаднали от конкурса в Чехия и има спорове с Полша. Не виждаш ли, че съм написал в момента се прави оценка колко ще струва, дадох предишната цена като ориентировъчна, преди 10 години 7.7 млрд долара, сега ще е над 10 млрд

345

14

Джендо Джедев

08.02 2024 в 09:18

... Разликата е в това, че рашетата са абсолютно ненадежден партнwор, така че трябва да се избягват. И никой не е казал, че всичко трябва да е от САЩ, откъде я измисли тая простотия?

Офертата при Орешарски е отпреди 10 години, аз те питам за сегашната оферта.

345

13

Джендо Джедев

08.02 2024 в 09:18

Анти,

В нищо не си противореча - това, че на чехите не им отърва Уестингхаус не значи, че за нас не е перфектната оферта. Това, че съседът ти не е избрал Рено не значи, че и ти не трябва да го избереш. Това с изискванията на чехите, " коио да защитят интересите на страната" ми звучи малко лозунгарски, ще прощаваш! Нашите изисквания не ги ли защитават? И навсякъде ли е обща практика да се прави конкурс за доставчик на реактори? Май не... То и за флотилиите на повечето авиокомпании е така - конкурсите са голяма рядкост по ред причини. Ама тия работи от "Поглед.инфо" няма как да ги научиш...

"Не съм написал, че трябва да се изберат руски реактори, чехите не са допуснали в конкурса Росатом, говоря за енергиена независимост и да произвеждаш ток сам." - аз те питам с руските реактори енергийно независим ли си? А с американските не си ли произвеждаш тока сам? Който и да ти е доставчик на реакторите, си зависим от него. Както и от доставчика на горивото...

900

12

antipropaganda

08.02 2024 в 08:51

Иначе не се знае още каква оферта ще предложат от Уестингхаус, в момента се прави оценка. Предишният път правителството на Орешарски щеше да строи по тази технология AP-1000 и офертата за 7ми блок беше общо 7.7 млрд долара, в гугъл търсене "Седми блок в "Козлодуй" ще струва 7.7 млрд. долара"

900

11

antipropaganda

08.02 2024 в 08:44

Долният, ти си противоречиш. Точно нашите слуги са гласували все едно има универсално решение и са избрали конкретна технология за нови реактори. Чехите правят конкурс с няколко фирми, имат изисквания, които да защитят интересите на страната. Това имат чехите, ако това не го разбираш значи нещата са много зле. Не съм написал, че трябва да се изберат руски реактори, чехите не са допуснали в конкурса Росатом, говоря за енергиена независимост и да произвеждаш ток сам. До 10-15 години ще станем вносител на ток, ако някой си мисли, че така е по-евтино и по-добре от това сам да произвеждаш значи е тотален неадекватник. Ако става въпрос за зависимост от страна, само от Русия ли може да бъдеш зависим, от САЩ няма ли да си зависим като купиш всичко оттам реактори, ядрено гориво, самолети, бронетранспортьори, ПВО и т.н без значение дали няма по-добри и изгодни сделки или според новите комсомолци всичко трябва да е от САЩ - то е най-хубавото, най-качественото и най-евтиното.

345

10

Джендо Джедев

08.02 2024 в 07:32

Анти,

Нашите изисквания трябва да са като тия на чехите ли? Ако имаше едно най-добро универсално решение, целият свят щеше да е само с един вид реактори и централи.

За Унгария - ясно, там още са и на руски газ. Не си научиха урока от немците с ония потоци, ама с Орбанката начело е така.

Нашите блокове на каква цена са договорени с Уестингхаус, ще ни светнеш ли? Гледам, бараш се "специалист"... ;) Пък и за независимост говориш, а споменаваш руски реактори. С тях независими ли ще сме? ;)

900

9

antipropaganda

08.02 2024 в 00:26

Ако става въпрос за руски реактори, Унгария строи АЕЦ Пакш 2 за 12.5 млрд евро 2 блока ... в това е включено цялостното изграждане, а след това има и договор за взимането на преработеното ядрено гориво от Русия. Какво ще се прави с отработеното ядрено гориво тук, не се знае, дали ще се заравя някъде, дали е възможно изобщо тук в България това, дали ще се плаща да се вземе от Франция, които пак предават част на Русия... кой знае. За реакторите ни от АЕЦ Белене няма да пиша как ще се продадат на безценица и ще бъдат инсталирани на Хмелницката АЕЦ. На всеки нормален и разумен човек му е ясно какво ще се случи, ядрената енергетика ще бъде приключена като всичко останало гарантиращи някаква независимост на България, няма да има никакви нови реактори от американската Уестингхаус

900

8

antipropaganda

08.02 2024 в 00:18

Дежурните в сайта знаещи и разбиращи от всичко, громящи копейките и руснаците по цял ден да кажат защо Чехия направи конкурс за избор на фирмата, която да им прави нови реактори, а слугите в НС без да разбират с гласуване наредиха да се използва технологията AP-1000 на американската Уестингхаус за новите блокове. Само преди няколко дни тази компания беше премахната от конкурса от правителството на Чехия като неотговаряща на условията и останаха корейска и френска фирми. В Полша новото правителство на Туск искат гаранции от същата Уестингхаус и Бехтер(която скоро ще бъде избрана и тук) като изпълнител на строежа, да се включат с капиталов дял за намаляване на риска от инвестицията .. но те отказват, така че и там строителството не е сигурно от Уестингхаус. Дежурните разбирачи да потърсят в Южна Каролина как е изпържен щата от Уестингхаус с 9 млрд долара. Тази фирма е доста спорна, технологията й също е спорна като никъде в Европа няма такива реактори, а в Китай са направени модификации
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика