Японската централна банка сложи край на ерата на отрицателни лихви

OFFNews 19 март 2024 в 12:30 1204 0

Снимка GettyImages

Централната банка на Япония (ЯЦБ) повиши лихвените си проценти за първи път от 2007 г. насам. Това я прави последната централна банка в света, която сложи край на политиката на отрицателни лихви. Азиатска държава остави за гърба си десетилетия на дефлация, предаде Ройтерс.

На днешното редовно заседание ЯЦБ повиши ключовата си краткосрочна (овърнайт) лихва до диапазона от около 0,0-0,1% от досегашните -0,1 процентни пункта, оправдавайки пазарните очаквания и слагайки край на осем години на отрицателни лихви.

Решението беше взето със седем гласа "за" и  два "против".

Инфлацията вече надхвърли целевото ниво на централната банка от 2% повече от година, докато най-големите компании в страната се съгласиха да увеличат заплатите с 5,28%, най-голямото увеличение на заплатите от над 3 десетилетия (от 1991 г. насам). Това даде достатъчна увереност на управителя на ЯЦБ Казуо Уеда, че слабата инфлационния тенденция ще продължи и в бъдеще.

Централната банка също така прекрати контрола на кривата на доходност за 10-годишните държавни облигации, известни като JGB, както и прекрати покупките на борсово-търгуеми фондове (ETF) и японски инвестиционни тръстове за недвижими имоти (J-REITS). Освен това ЯЦБ бавно ще намали темпото си на изкупуване на корпоративни облигации, преди да го спре напълно след около година.

ЯЦБ добави в изявлението си след края на заседанието, че в случай на бързо покачване на дългосрочните лихвени проценти ще предприеми бързи мерки, като например увеличаване на размера на покупките на JGB.

Въпреки повишаването на лихвите, което обаче беше очаквано от финансовите пазари, японският фондов индекс Nikkei реагира на решението на ЯЦБ с леко повишение, а японската валута поевтиня към 150 йени спрямо долара.

Фокусът на инвеститорите сега се насочва върху това дали повишението на лихвите от ЯЦБ представлява еднократна стъпка или предстои още по-строго затягане (повишение на лихвите), тъй като това може да повлияе върху ролята на йената като валута за финансиране на т.нар. carry trades - използване на нисколихвени (евтини) заеми в йени за закупуване на активи с по-висока доходност

"Ако нашата ценова прогноза се надвиши или дори ако средната ни прогноза е непроменена, виждаме ясно увеличение на възходящия риск за ценовите перспективи, това ще доведе до промяна на политиката", каза управителят на банката Казуо Уеда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!