Икономисти: Цените няма да се вдигнат след като сменим лева с евро

OFFNews 27 март 2024 в 09:15 1744 4

евро
Пари.

Ефектът от въвеждането на еврото върху повишението на цените е минимален - в рамките на 0,1-0,2%. Това заяви пред Нова телевизия икономистът Петър Ганев.

Финансовият анализатор Преслав Райков също смята, че покупателната способност няма да се промени след влизането ни в еврозоната.

„В средносрочен и дългосрочен план тя само ще се повишава”, добави той.

Вчера Министерството на финансите публикува за обществено обсъждане законопроекта, свързан с единната валута. В него са разписани основните промени, свързани с промяната. От документа става ясно колко време ще плащаме и в двете валути и в какъв срок ще трябва да обменим наличните си левове.

Икономистът Георги Ангелов разясни, че закръгляването на пенсиите при преминаване от левове в евро ще бъде нагоре, в рамките на един евроцент. Той допълни, че превалутирането в банките ще става без допълнителни такси, по официалния валутен курс, а не по този на банката.

Преслав Райков даде пример с въвеждането на еврото в Хърватия, където ефектите върху икономиката и туризма са били само позитивни.

„Плашенето, че ще има някаква чудовищна инфлация и хърватската икономика ще замръзне, не се случиха”, заяви Райков.

Петър Ганев каза, че голямото предизвикателство за търговците ще бъде едномесечният период, в който ще може да се плаща и с двете валути. Той очаква България да покрие инфлационния критерий за присъединяване към еврозоната в края на годината.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1600

4

Люгер Химарс

27.03 2024 в 11:28

отново лъжа в коментарите по-долу.
Въведено, еврото от една страна ще контролира напълно българската икономика, но българския политически елит прави този атентат срещу независимостта ни по още една причина: на путин са му безполезни българските левове, трябват му направо чували с евро от Продължаваме Дерогацията

135

3

Far Rider

27.03 2024 в 11:14

Вдигането на данъците не е обвързано с еврото. Това е ризултат на висока инфлация. Нека не си пишем полуграмотни глупости! А еврото не е фиаско. Напротив. Контролът от страна ЕЦБ ще попречи на прането на пари и източването на капитали от България в посока Русия и частни сметки.

-1600

2

Люгер Химарс

27.03 2024 в 11:00

но данъците ще се вдигнат чувствително...ако въобще стигнем до това фиаско с еврото

135

1

Far Rider

27.03 2024 в 10:08

Не разбирам защо се сравнява България с Хърватска? Две напълно различни като икономика държави. Към това добавям и различната социална структура. В Хърватска никога не е имало олигархична социална и обществена структура по руски модел, докато в Задунайская губерния никога не е имало друг модел!

 
X

Да помогнем на украинските деца!