Кабинетът отпусна още 27,5 млн. лв. в помощ на земеделците

OFFNews 18 октомври 2023 в 18:06 2994 0

фонд

Снимка БГНЕС

Правителството прие Постановление за одобряване на допълнителни разходи по бюджета на Държавен фонд "Земеделие" за 2023 г. от 27,5 млн. лв. Парите са в подкрепа в секторите "Животновъдство", в т.ч. пчелен мед, и "Растениевъдство" чрез помощ de minimis, като общият размер на помощта за 2023 г. става 47,5 млн. лв.

Съгласно Меморандум между МС, аграрното министерство, това на финансите и Инициативния комитет за провеждане на общонационален земеделски протест подкрепата чрез минималната помощ de minimis ще е за най-малките земеделски производители.

Чрез финансовата подкрепа ще се предотврати оформянето на негативна ситуация при функционирането на най-малките земеделски стопани от първичното селскостопанско производство. Осигуряването на финансов ресурс за предоставяне на помощ от типа de minimis има за цел компенсиране на част от производствените разходи и осигуряване на средства за подготовка на реколта 2024 г., обясняват от правителството.

Кабинетът прие и Постановление за възстановяване на средства по бюджета на Министерството на енергетиката за 2023 г. То е в изпълнение на решение на МС от 2023 г. за одобряване на финансиране на ДФЗ за 2023 г. С него ще бъдат осигурени 16 млн. лв. като антиинфлационна мярка за земеделските стопани като компенсация за скъпата вода за напояване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков