Кандидатът за шеф на КЕВР поиска пълна независимост на регулатора

OFFNews 31 март 2015 в 14:41 2531 2

Снимка БГНЕС/Боби Тошев

Кандидатът за председател на КЕВР Иван Иванов

Направени са редица стъпки към осигуряването на независимостта на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Една от тях е точно избирането на членовете чрез прозрачна и открита процедура.

Това заяви единственият кандидат за председател на Комисията Иван Иванов по време на изслушването на кандидатите за членове на КЕВР от комисията по енергетика в парламента.

Иванов, който е бивш депутат от ДСБ, беше предложен за председател на Комисията от Реформаторския блок. 

Иванов подчерта, че корпоративната независимост на Комисията ще зависи от членовете на регулатора, които ще трябва да отсеят лобистките искания към комисията.

По думите му новите членове на КЕВР ще имат възможност да повишат авторитета на Комисията като осигурят пълна публичност на правилника и решенията на Комисията, както и мотивите към тях.

Според Иван Иванов обаче КЕВР трябва да извоюва и финансовата си независимост – като се издържа от парите от такси и глоби. По този начин Комисията ще има възможността да реализира кадровия си потенциал, подчерта Иванов.

Сред приоритетите си, ако бъде избран за шеф на КЕВР, Иванов посочи завършването на предоговарянето на договорите с двете „американски централи“ - ТЕЦ „Марица Изток 1“ и ТЕЦ „Марица Изток 3“, работа за създаване на диверсифициран пазар за електроенергията и интегриране на страната в Енергийния европейски съюз.

Иванов предложи още средствата от продажбата на въглеродни емисии да се насочат към подпомагане на НЕК, като уточни, че за 2015 г. те ще са около 240 млн. лева.

Той подчерта, че ще настоява за по-бързото създаване на балансираща борса.

Що се отнася до ВиК сектора Иван Иванов обясни, че сред приоритетите му ще е по-бързото приемане на бизнес плановете на операторите.

Максималната цена на водата в България е 4% от средния доход на член на домакинство, докато по препоръка на Световната банка този дял трябва да е 2,5%, допълни Иванов.

Депутатите от енергийната комисия изслушаха и кандидатите за членове на регулатора.

Очаква се съставът на Комисията да бъде гласуван в парламента на 2 април.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews