КЕВР нареди на Топлофикация да не подава излишно много енергия, за която потребителите да плащат

Мая Младенова 17 август 2023 в 12:40 2660 0

Парно

Снимка БГНЕС, Благой Кирилов

Над 200 са жалбите за високи сметки за април 2023 г.

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) обяви, че е завършила проверката по повод сигнали със съмнения за завишени сметки за парно в София за месец април 2023 г.

Не са открити нарушения при прилагане на тарифата и условията на топлинното дружество. Самата КЕВР не отговаря за формирането на сметките на потребителите, а за контрола върху дяловото разпределение отговаря Министерството на енергетиката, посочват от регулатора.

Макар нередности да не са открити, комисията е издала задължителни разпореждания към "Топлофикация София". От тях става ясно как, според експертите, вероятно са начислени необяснимо високите априлски сметки. До 30 септември топлофикационното дружество трябва да провери настройките на системата за автоматично регулиране и при необходимост да извърши такава на всички абонатни станции. Целта е те да съответстват на топлинните режими на сградата, като осигурят необходимия микроклимат на жилищата и не допускат преразход на топлинна енергия. В същия срок „Топлофикация София“ ЕАД трябва да представи в КЕВР утвърден температурен график за отоплителен сезон 2023/2024 г. В него следва да бъде отчетена динамиката на доставянето на топлинната енергия и предотвратяване на хидравличните и температурни сътресения по топлопреносната мрежа, съобщават от комисията.

От разпореждането става ясно, че се допуска, че увеличеното топлоподаване към абонатните станции е част от причината за завишени сметки. Както е известно, голям дял от месечните сметки се формира от разхода за сградната инсталация, а не само от личното потребление в жилищата. Така абонатите нямат контрол върху формиране на тази част от сметките.

Анализът сочи, че по-високите сметки за април са в резултат на прогнозните начисления, извършени по методиката за дялово разпределение, по-ниската температура на външния въздух и по-дългия период на отопление, в сравнение с април 2022 г. (брой дни с отопление). След отчет на средствата за дялово разпределение клиентите следва да получат изравнителни сметки, в които ще бъде отразена реално потребената от тях топлинна енергия, посочва КЕВР.

През м. април 2023 г. не са констатирани нарушения на качеството на топлофикационните услуги, предоставяни на абонатите на „Топлофикация София" ЕАД. За съответния период във фактурите на потребителите дружеството е приложило утвърдената на 1.07.2022 г. с решение на КЕВР цена на топлинна енергия, съобщават днес от комисията.

Ето какво още е констатирал регулаторът:

В изводите и констатациите в доклада се посочва че за месец април 2023 г „Топлофикация София“ ЕАД е приложила утвърдената на 1.07.2022 г. с решение на Комисията цена на топлинната енергия от 137,86 лв./MWh без ДДС. Предоставените данни показват също, че през периода гарантираните параметри на горещата вода и на топлоносителя след абонатната станция са били в съответствие с Показателите за качество на топлоснабдяването. Регистрирани са общо 132 кратковременни прекъсвания, довели до спиране на топлоподаване на определени участъци от мрежата, но нито едно от тях не е било с продължителност над 48 часа. Обработени са 284 жалби на клиенти, като в тях няма данни за превишаване на нормативно допустимата температура на топлоносителя след абонатната станция.

Само 6 % от битовите клиенти на „Топлофикация София“ ЕАД са заявили реален месечен отчет на потребената топлинна енергия и са получили начислени фактури за м. април 2023 г. Останалите 94 % от клиентите получават месечни фактури, базирани на прогнозно потребление, което се изчислява съгласно Методиката за дялово разпределение на топлинната енергия в сгради - етажна собственост, отчита КЕВР.

За месец април 2022 г. доставената топлинна енергия е 295 116 MWh, при средномесечна температура на въздуха 10,5℃. За сравнение, през същия период на 2023 г., е доставена 353 370 MWh топлоенергия, при средномесечна температура на въздуха 9,0℃ - с 58 254 MWh или близо 20% повече, при разлика в температурите на въздуха от 1,5℃. През 2022 г. отоплението е спряно на 26 април, докато през 2023 г. е продължило до 1 май. Броят на работните дни, определящ месечните дължими суми за енергия за отопление при клиентите, е бил по-малък от броя на работните дни през м. април 2023 г., обясняват още от енергийния регулатор.

В 7-дневен срок след приключване на указаните дейности Комисията трябва да бъде информирана от дружеството за тяхното изпълнение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!