НАП отговори на д-р Ненков: Не сме орган за политическа репресия

offnews 17 февруари 2017 в 08:46 10539 8

Росен Бъчваров

„НАП не е орган за политическа репресия. Д-р Ненков е бил част от около 3000 фирми и физически лица, които се проверяват. Вземат се определен вид марки и модели на автомобили и се проверява собствеността. Не само че не е политическа поръчка, а в момента д-р Ненков има напълно официално доказателство, че няма никакви проблеми с неговите данъци”, заяви в ефира на Нова телевизия говорителят на НАП Росен Бъчваров.

Повод за изказването му бяха думите на д-р Мирослав Ненков, който се зарече да съди данъчните, които го подложили на щателна проверка на доходите, само защото притежавал скъп автомобил.

В ефира на "Дарик" д-р Ненков, който беше служебен министър на здравеопазването в кабинета на Георги Близнашки, съобщи, че проверката срещу него започнала след сигнал от "мобилен екип" на НАП. Данъчните забелязали Ненков да шофира автомобил в курортния комплекс "Албена". Вероятно личният автомобил на доктора, който по думите му е на 20 години, се видял скъп на инспекторите и те назначили проверка за доходите му.

„Ако погледнете резултатите на НАП от проверките, включително и тези на физически лица, това са стотици милиони открити допълнително приходи, които не са декларирани от физически лица”, добави Росен Бъчваров.

Статистиката на НАП сочи, че от 5000 проверки за 2016 година, в 60% от случаите са открити недекларирани доходи, а неплатения данък възлиза на над 3 млн. лева.

„През миналата година НАП направи проверка на 276 000 собственици на автомобили. Оказва се, че една значителна част от тези хора имат проблем да докажат произхода на парите си. Ние облагаме тази недекларирана разлика и ако става въпрос за престъпление, сезираме прокуратурата”, добави Росен Бъчваров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14355

8

neverland

17.02 2017 в 13:16

Реформи и силни икономическа полиция, финансово разузнаване, НАП-това е. Дрийм кънстракшън лимитид ЕООД,с управител Гошо собсвеност на Дрийм кънстракшън интернешънъл ЛТД, регистрирано в Делауеър(примерно) ще ми купуват 800 декъра по морето...чаааакай малко. "Откъдя накъдя"? Откъде ги имат тия пари нашите братя в американско, я изпрати запитване до колегите...
Затегне ли се положението с икономическите престъпление, страната ще цъъъъъъфне. Битова престъпност лесно ще се пребори, ще купим още 200 патрулки, ще назначим още 1000 полицаи, ще им заредим резервоарите и готово.
Значителна част от уличните престъпления могат да бъдат предотвратени, ако бъдат засечени още на икономическо ниво.
Лошото е, че народът, основно вижда битовата, а не икономическата престъпност(вижда я главно под формата на некачествени ремонти), която сякаш е свързвана с високите етажи, там някъде далеч и високо, а не е точно така. Търпимостта към икономическите престъпления е доста по-висока, от тази към битовите.

14355

7

neverland

17.02 2017 в 12:27

Имам една мечта(както беше казал на времето Марти)НАП да се преструктурира ли, знам ли...да започне да действа по активно, да се следи по стрикно несъответсвия между приходи и разходи. Да си заложат един луфт от 10-20 бона и на всичко над това да му се реже главата. Ама бил на гурбет 10 години, ама ослужил му приятел с пари, всичко да се разплете по мрежата.
В момента в който, някой на помощи от години или безработен от дълго време, бъде вписан като едноличен собственик на някакво ЕООД(например)ВЕДНАГА да им избие на екраните в червено и веднага проверка, бушон ли е, какво е... Ама еди кой си декларира Х лв приходи(бели пари) от хотела му, а от къде са парите за самия хотела..
Има си софтуери, има си всичко, само им залагаш критерите и започваш да работиш по онези които ще ти светнат в червено.

Затегнеме ли положението с данъците, превенция на изпирането, несъответствията, фиктивните собственици, натиск върху сивият капитал-половината задача е свършена.

Имам една мечта...

14355

6

neverland

17.02 2017 в 12:10

Е да, за разни админстративни недомислици и разкарвания нагоре надолу, губене на време,събиране на такси за щяло и нещяло, несъстоятелни изисквания-да, с него сме всички, ама там дето го удря на чест и достойнство, че накърнявали доброто му име, че го набеждавали за недобросъвестен платец...там вече ме изгуби(а иначе ми харесва така по приказките, веселяк е някакъв).

42249

5

Denis Rizanov

17.02 2017 в 11:51

И какво като са го проверявали?

Ми нищо. Казали са му да представи документи и не са го светнали, че за такъв период (повече от 3 години) може да подпише съгласие данъчните да направят това служебно. В резултата на което е олекнал с 400-600лв за "такси" по извлечения и други и отделно е загубил поне 2 дни. Щото те тия работи през почивните дни не се вадят.
Той претендира точно за това - за разходите които е направил.

42249

4

Denis Rizanov

17.02 2017 в 11:47

През миналата година НАП направи проверка на 276 000 СОБСТВЕНИЦИ на автомобили.

ЕТО КЪДЕ Е КЛЮЧЪТ ОТ БАРАКАТА!
Няма ли кой да му отговори на тоя държавен пацул, че те тези с укритите доходи НЕ ПРИТЕЖАВАТ коли на свое име?!
А също така и да го попитат Направили ли са ПОНЕ ЕДНА проверка по тази схема на подбор на автомобилите, на лизингова кола? Ей така избират модел кола и установяват, че е лизингова и после да тръгнат по кредитното досие, най-често фирмено а не на физическо лице? Поне една такава проверка има ли?
Защото схемата е с фирмички, които редовно си плащат лизинговите вноски, укриват ддс и в края на лизинговия период се отказват от придобиването на актива. Той бива закупен от посочен и вече договорен човек или фирма, а тази оперативната потъва като собственост на бай мангал за 100лв.

14355

3

neverland

17.02 2017 в 11:08

Народно казано....

Прокуратурата, частните лица, институциите, имат право да водят съдебни спорове, с когото преценят и при недоказване(отхвърляне, падане, недоказване) на претенциите(като ищци) им, не са задължени да дават извинение или обезщетение на отсрещната страна, само защото са влезнали в съдебен спор с нея.

14355

2

neverland

17.02 2017 в 11:07

ПОДКРЕПЯМ инициативате му, АКО целта и е просто да накарат чиновниците да си правят вътрешни справки и по регистрите, а не да чакат и да те задължават да им предаваш хвърчащи листя, при положение, че всичко се намира на електронен носител.

НЕ ПОДКРЕПЯМ инициативате му в частта за "накърнено доброто му име и е третиран като несъвестен данъкоплатец". Тези и много други органи имат право да извършват проверки както по закосъобразност, така и по целесъобразност.

Всеки е невинен до доказване на противното, вината трябва да се доказва, а не невинността. И какво като са го проверявали? То по тая логика, всеки ответник, който е оневинен може да тръгне да се плаче...чакайте малко...

12416

1

IBL IBL

17.02 2017 в 09:50

Уважаеми д-р Ненков, как не Ви е срам бе! Трябва да сте благодарен и коленопреклонно уважителен.

Не стига, че Ви проверяват напълно безплатно и на промоция, ами Вие се сърдите и искате да се съдите за някакви си пари, време и нерви пък... глезотии!!!

Настроение: (по колегата Балкански) omerzeno!
 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков