Ниската цена на петрола пречи на борбата с глобалното затопляне

OFFNews 10 ноември 2015 в 10:15 2224 1

Снимка Архив

Спадът на цените на петрола подкопава опитите да се намали замърсяването, на което се дължи глобалното затопляне и най-вече на проекти, целящи да намалят употребата на горивото, съобщава Bloomberg.

Ако цената на суровия петрол остане близо до 50 долара за барел, до края на десетилетието по-евтините и традиционни горива ще забавят развитието на електромобилите и биогоривата, които значително намаляват отделянето на въглеродни емисии в атмосферата, прогнозират от Международната агенция по енергетика. Те смятат, че ще бъдат загубени подобрения, свързани с ефективността на автомобилите, самолетите и камионите за около 800 млрд. долара.

Макар ниските цени на петрола да помагат на света да се възстанови от резкия икономически спад, те повишават натиска върху технологии, които използват вятърна и слънчева енергия, правейки така, че на някои проекти да им трябва повече време да се отплатят.

Цената на петрола отбеляза огромен спад през последните години, след като през 2008 година достигна най-ниските си нива. Тогава барел суров петрол струваше повече от 140 долара за барел. Понижаване в цената се вижда и при другите изкопаеми горива като въглищата и газа, които се надпреварват с вятърната и слънчевата енергия.

Спадът в цената на бензина поставя в неизгодна позиция производителите на биогорива, направени от захарно цвекло и царевица, съобщават от агенцията.

Възобновяемите енергийни източници привлякоха почти половината нови инвестиции в енергийния сектор и се очаква през третото столетие на века да се превърнат в основен източник на електричество за сметка на въглищата.

Тези инвестиции ще помогнат за спирането на глобалното затопляне. Очаква се нарастване на температурите по земното кълбо с 2 градуса Целзий до края на века, ако продължи досегашното отделяне на вредни емисии в атмосферата. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков