Падат проекти по Плана за възстановяване, включително за батериите и протонния център

OFFNews 27 септември 2023 в 15:26 7570 1

Министърът на финансите Асен Василев

Снимка МФ - пресцентър

Министърът на финансите Асен Василев

Част от проектите по Плана за възстановяване и устойчивост ще отпаднат, стана ясно от брифинг на министъра на финансите Асен Василев след заседанието на Министерския съвет днес.

Решението на правителството е заради промяната на финансовата рамка на Плана, която е направена през 2022 г. Засегнати в по-голяма или по-малка фаза са 18 проекта.

„Както е договорено още при създаването на ПВУ, 30 % от средствата във всички планове за възстановяване зависеха от това колко добре са се възстановявали икономиките. Затова през 2022 г. е направена промяна, при която по формулата, договорена при създаването на Плана, 24 от 27 държави загубиха част от средствата“, каза Василев.

„Основно сред проектите, които са афектирани, е проектът за батериите, където имаме и решение на Народното събрание, както и такива, които вече е трябвало да бъдат във фаза на изпълнение или подготвени, или с пуснати поръчки, или с избрани изпълнители, но през последната една година правителството не е успяло да ги вкара в тази фаза, т.е. има закъснение от почти година за тези проекти“, заяви Василев.

Той поясни, че това не е част от предоговарянето на Плана, а е намаляване на проектите вследствие на намалените финансови ресурси по ПВУ, което всички държави трябва да изпратят към Комисията с крайна дата 30 септември.

„Самият процес по предоговарянето ще стане след консултация с парламента и очакваме да приключи до края на тази година“, каза министърът на финансите.

Засегнат е и проектът за изграждане на протонен център, който е с една година закъснение на изпълнението. Асен Василев обясни, че тъй като имаме времево ограничение по ПВУ, което е абсолютно твърдо, проекти с над година забавяне отпадат по естествен начин.

По думите му това не означава, че протонният център, ако се прецени от парламента и от Министерството на здравеопазването, няма да се случи, но то ще трябва да се направи с национални средства, а не със средства по ПВУ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки