Частен проект минира създаването на Национална детска болница

Служебният премиер Димитър Главчев да даде незабавно обяснение за решението си, настояват от Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница

Янка Петкова 30 април 2024 в 18:42 3030 5

детска болница

Снимка Скрийншот

Проект за частна детска болница "Мама и аз"

Общественият съвет за създаване на национална детска болница настоява служебното правителство на премиера Димитър Главчев да даде незабавно обяснение за решението си да одобри проекта за създаване на частна многопрофилна детска болница на територията на София.

По-рано днес на свое заседание служебното правителство разреши изграждането на болница "Мама и аз", чийто инвеститор е  „Търговска лига - Глобален аптечен център“ АД. Проектът, чийто терен се намира в района на летище София, предвижда да се създаде многопрофилна болница по 39 медицински специалности, в 30 клиники и отделения с общо 413 легла, отделения без легла и лаборатории за диагностика и лечение на лица както от 0 до 18 години, така и над 18-годишна възраст. Инвестицията е на стойност 120 млн. лв.

От Съвета подчертават, че решението е гласувано в последния работен ден при пълна липса на прозрачност и информационно затъмнение, преди продължителни празници и е едно от първите решения в сферата на здравеопазването, гласувано от служебния кабинет.

Повече от година настояваме, че София и регионът нямат финансовия и кадрови капацитет да захранят две големи, многопрофилни детски болници. В края на миналата година това беше доказано и от Анализа на нуждите от детска болница, изготвен по искане на МЗ с техническата подкрепа на Европейската инвестиционна банка. Припомняме ви, че според този анализ само в София и в региона не достигат 123 лекари с педиатричен профил. Сестрите са критично малко и в тревожно напреднала възраст. Одобряването на частния проект минира създаването на Национална детска болница и поставя под въпрос всички положени до този момент усилия и поети ангажименти. С приемането на това решение предварително се залага дефицит на кадри и се създават допълнителни спънки пред и без това трудно и тежко напредващия държавен проект. Интересите на частни структури се поставят пред интересите на обществото без да е ясно по какъв начин това решение ще се отрази върху детското здравеопазване в София и в региона, подчертават от Обществения съвет.

Те припомнят, че през изминалите 10 месеца от съществуването на Обществения съвет държавата не е започнала да работи по развиване на план за преодоляването на кадровата криза. Не е създадена концепция за правно-организационната форма на националната детска болница. Не е предложена пътна карта за преместване на детските клиники от болниците, в които функционират в момента, в новата мултидисциплинарна структура, проблеми, които многократно са поставяли пред здравното министерство и народните представители.

Въпросите са поставяни многократно пред ресорното министерство и пред народни представители.

"С днешното решение на Министерския съвет се затвърждава впечатлението, че въпреки всички политически лозунги, всъщност липсва воля България да има истинска, съвременна Национална детска болница. Настояваме депутатите да упражнят своите правомощия и незабавно да изслушат Министъра на здравеопазването и Министър-председателя на РБ относно днешното решение", пишат в позицията от Съвета.

Национална детска болница – най-упоритата гражданска мечта

Проектът за изграждане на частна болница "Мама и аз" беше представен за първи път през 2022 г. Тогава от Българската педиатрична асоциация се обявиха против и обвиниха Министерството на здравеопазването, че абдикира от приоритета си "Майчино и детско здравеопазване".

Намеренията на "Търговска лига" обединиха педиатри, граждански активисти и родители, които настояха за ясен план и отговорност за създаването на Национална детска болница. Вследствие на обществения натиск, решението за допускане на частен проект беше отложено. Първото служебно правителство на премиера Гълъб Донев определи терен в кв. "Горна баня" за място на бъдещата национална детска болница. Министрите здравеопазването и на регионалното развитие и благоустройството Асен Меджидиев и Иван представиха устройствения план на лечебното заведение и обещаха до края на 2023 г. да започне проектирането на болничния комплект.

През декември 2023 г. на свое заседание депутатите решиха Националната детска болница да бъде вписана в бюджета за 2024 г. Месец по-късно Европейската инвестиционна банка представи доклада си „Анализ на нуждите от детска болница в София“, изготвен в рамките на Европейския консултантски център по инвестиционни въпроси, по инициатива на Европейската комисия в партньорство с Европейската инвестиционна банка.

Преди седмици в интервю за БНР бившият министър на здравеопазването проф. Христо Хинков заяви, че "има голям натиск националната детска болница да е инициатива от частна структура."

"Ще се получи така, че детската болница ще изчака да минат всички процедури, свързани с обжалване на всяка обществена поръчка, която тя е длъжна да прави, докато една частна инициатива може да построи частна болница за по-малко от 2 години. Това е голям проблем. От друга страна, наличните човешки ресурси са ограничени и може да се получи така, че няма да има кой да работи в голямата болница, която е национален приоритет", прогнозира той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3714

5

GB

01.05 2024 в 12:15

Анализи,

И дпс, с този частник-инвеститор!

9347

4

Анализи

01.05 2024 в 12:03

Ако някой все още се чуди кого обслужва Главчев, да пита боко.

1241

3

БотоксПутю

01.05 2024 в 00:16

Ами и бившият здравен министър на Боко - Петър Москов шета из телевизиите да рекламира "движението" си и да убеждава колко лошо и губещо е държавното и обратното. За здравеопазването в България, както знаем, това е безконтролно , но озаконено източване на държавни пари, през частни болници. 8 млрд. за 6 млн. население са много пари, при положение, че навсякъде плащащ или доплащаш?

870

2

Constanza

30.04 2024 в 21:27

Лека-полека си проличава защо е тук Главчев.

1005

1

ПР

30.04 2024 в 19:18

Главанаков веднага да махне този чисто лобистки,търговски фарма проект!
Това е подигравка със съдбите на болни български деца.Това е срам за българската Държава.
Децата ни не са стока!
Тяхното здраве и добруване Е национален приоритет-без счетоводен и финансов лимит,Главанаков,счетоводителю!Бъдещите печалби от НЗОК с този фармамафия проект са гнусни.Долни и неморални.Не е приемливо,да се плаща на огромна държавна машина,от щедро та луксозно,а за болни деца,същата Държава,да не плаща.Държавата сме ние,а не ти,Главанаков.Позор за Нацията!
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews