Посолството на САЩ не иска да има нищо общо с меморандума с Gemcorp

OFFNews 31 март 2022 в 18:25 6524 2

Американското посолство у нас се разграничи от меморандума за зелена енергия и алтернативни източници на газ, който подписаха преди седмица българското правителство и инвестиционния фонд Gemcorp.

Това стана в предаването на бТВ "Лице в лице", когато водещата прочете мейл от посолството на САЩ.

"Нито един представител на правителството на САЩ не се е застъпвал за Gemcorp пред който и да е бил член на българското правителство. Считаме, че твърденията за обратното са в резултат на недоразумение", казват от дипломатическата мисия.

В началото на седмицата бившият премиер Бойко Борисов обяви, че миналия петък в Гранитната зала на МС е подписан меморандум за 1 млн. долара инвестиции с Gemcorp.

Появиха се твърдения, че зад компанията стоят капитали на руски олигарх. От фонда отрекоха. Но вицепремиерът и финансов министър Асен Василев каза, че заедно с хора на фонда имало и представители на американското посолство, за да има гаранция. 

По повод твърденията, че зад Gemcorp стои руският олигарх Алберт Авдолян финансовият министър коментира, че научил това през последните дни от медийни публикации. 

"Няма нито една копейка руски пари в Gemcorp, мажоритарни собственици с над 70% са Атанас Бостанджиев и Първолета Щерева, останалите акционери и служители са хора от Франция, Германия, Канада. Имало е руски акционери в миналото, които са излезли преди 2 г.“, заяви вчера в „Лице в лице“ бившият икономически министър Николай Василев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2115

2

Тролов

31.03 2022 в 23:51

Херо Мустафа се видя в чудо с тия измамници и отрече посолството да е подкрепяло схемата с Gemcorp! ПП са банда гастролиращи измамници, които се представят за проамерикански, но всъщност перат руски пари. Очаквам и покрай кандидата им за БНБ да замирише на рубли!
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews