Предшественикът на Залужни, ген. Муженко: Трябва да минем в отбрана

OFFNews 01 декември 2023 в 13:43 6608 1

Муженко
Ген. Муженко.

Армейският генерал и бивш началник на Генералния щаб на ВСУ Виктор Муженко обяви, че Украйна се нуждае от преформатиране на стратегията си на фронта.

Пред Би Би Си той заяви, че не смята, че войната е стигнала до задънена улица. Според него на фронта има не само победи, но понякога има и поражения.

"Има не само успешно настъпление, но и задържане от страна на врага. Има не само настъпление, но и отбрана. Смятам, че днес актуалният въпрос вече е преминаването към отбрана. Стратегически активна отбрана, в която да са заложени и контраатаки. А в условията на успех в определени направления - трябва да преформатираме фронта. Трябва да създадем мощен резерв, не само количествен, но и качествен. А качественият резерв е наличието на военни организми: бригада, корпус и всичко останало. Подготвени, екипирани, добре координирани, с висок боен дух и способни да решат въпроса", каза Муженко.

Генералът обясни какво означава "преформатиране на фронта". Според него това означава създаване на подходящи оперативни групировки, бойни заповеди, проектиране, създаване на подходяща система за управление и т.н.

"Днес имаме случаи, в които има десетки или дори повече подразделения в някои райони, са подчинени на един орган за управление. В такава ситуация е просто невъзможно да се извърши качествено и своевременно управление, да се реагира на рисковете, които непосредствено възникват. Това е, което имам предвид", отбеляза той.

Муженко заяви и, че реалната ситуация на бойното поле се различава от изявленията, които стигат до медиите. Въпреки това според него контраофанзивата на ВСУ е "направила нещо, което никоя друга армия в света не може да направи".

"Що се отнася до Херсонското направление, долното течение на Днепър - то наистина смятам, че има успех. Защото операцията за форсиране на такова широко препятствие, каквото е река Днепър, особено в долното течение, в устието, където има множество  острови, оръжия и всичко останало. Това е от голямо значение. Ние завзехме плацдарм на отсрещния бряг", каза генералът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

1

6екеr4о

01.12 2023 в 14:36

Темата е прекалено професионална, не смея да изразявам мнения, но чисто по човешки ми се иска някоя прекрасна сутрин да бъда събуден с новината, че Путлер е провесен на някой от московските площади, а новото руССко ръководство е разпоредило безусловно изтегляне от всички окупирани територии, вкклюичително Приднестровието, Абхазия и пр., в опит да спаси това, което е останало, ако изобщо вече има какво да се спасява...
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки