Варна все по-близо до втора детска линейка

Нели Александрова 01 май 2024 в 17:49 1492 0

Снимка БГНЕС

До близо 3000 адреса е стигнала детската линейка, купена със средства от събрани и предадени за рециклиране пластмасови капачки, за малко над една година.

Линейката беше дарена от благотворителната кампания "Аз вярвам и помагам" на Спешния център в града през февруари 2023 г.

Средно по 7 малки пациенти на ден са имали неотложна нужда от лекарска помощ вкъщи.

След последната акция за предаване на пластмасови капачки на 27 април инициаторът на кампанията Владислав Николов съобщи, че са все по-близо до събирането на парите, нужни за покупката на втора детска линейка.

26 т. капачки и 19,5 хил. лв. след предаването им за рециклиране е резултатът от акцията преди дни.

Отделно се добавят и средства от отчисления от продажбата на хранителни продукти и услуги, обединени под мотото „Благотворителност с кауза".

Тепърва ще бъдат преброени и монетите с различен номинал, които също даряват варненци за втората детска линейка.

Парите за първата бяха събрани преди две години - в рамките на около четири месеца в акции за събиране на пластмасови капачки, стотинки и дарения като част от „Аз вярвам и помагам".

Каузата, която тръгна като малка квартална идея, обедини десетки хиляди от 2015 г. насам, когато започна първото събиране на капачки в помощ на недоносените бебета у нас.

Дълги години с парите от събраните и предадени за рециклиране капачки беше купувана апаратура за отделението по неонатология във варненската АГ болница "Проф. Д-р Димитър Стаматов", която обслужва цяла Североизточна България, и отделението по детска хирургия в МБАЛ "Св. Анна - Варна", както и за родилните отделения на двете болници.

В подкрепа на децата от началото на кампанията бяха събрани повече от 300 т. капачки от хора и институции в десетки общини от областите Варна, Добрич, Разград, Търговище, Русе. Капачки изпращаха и българи, живеещи в Германия, Великобритания и дори Мексико.

Оборудването на детската линейка включва специализиран неонатален японски инкубатор (кувьоз) от най-ново поколение, пригоден на специална транспортна количка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews