Ексклузивно Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог в студиото на OFFNews (видео)

За първи път: Израел започна да изнася петрол

OFFNews 14 февруари 2023 в 14:37 2312 1

находище
Находището Кариш.

Израел стана за първи път износител на петрол. Според "Файненшъл таймс" първата пратка суров петрол за износ е била натоварена в понеделник от израелското петролно находище Кариш.

Находището Кариш отдавна е обект на териториален спор между Израел и Ливан, тъй като се намира директно на морската граница между двете страни. Едва през октомври 2022 г. израелското правителство, подкрепено от САЩ, сключва договор за морска граница с Ливан, в който Кариш остава за Израел, а съседното находище Кана - за Ливан, съобщава БГНЕС.

Израел предприе допълнителни мерки за сигурност при изпращането на първия си износ на петрол. В понеделник танкерът, който е взел петрол от находището, е изключил системите си за проследяване, така че по-нататъшният му маршрут не може да бъде проследен. Танкерът е придружаван и от противопожарен кораб. Не е известно кой е купувач на израелския петрол.

Израелското находище се разработва от края на миналата година от гръцката Energean, а френската TotalEnergies трябва да започне да добива нефт от ливанското находище по-късно тази година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews