Ген. Киров: България е транзитна зона за джихадисти

Юлиан Христов 04 ноември 2014 в 00:26 5577 3

Бившият директор на Националната разузнавателна служба (НРС) ген.-лейтенант Кирчо Киров в интервю за OFFNews.

Г-н генерал, докато бяхте начело на НРС, до вас достигала ли е информация за участието на българи в редиците на джихадистки организации?

По мое време, докато бях ръководител на НРС, такива данни не сме получавали, въпреки че съобразно нашите възможности, ние бяхме създали една доста добра система за получаване на допълнителна информация. Но нито по данни на наши източници, нито от данни на партньорски, съюзнически служби, не сме получавали информация за участие на български граждани в подобни структури.

Военният министър се позова именно на информация от партньорски служби, а се оказа, че до НРС такава информация не е достигнала – това означава ли, че чуждите служби отказват да споделят такава информация?

Получи се разнобой в говоренето на различни държавни мъже по тази проблематика. Най-напред министър-председателят каза, че такава информация не му е докладвана. Вчера директорът на НРС каза, че знае само един случай и друга подобна информация нямат. В същото време министър Шаламанов съвършено коректно информира обществеността за това, че такива данни съществуват. Познавайки добре механизмите на движение на информацията в специалните служби на България, аз съм абсолютно сигурен, че такава информация е била подадена до Служба „Военна информация“, която е на подчинение на министъра на отбраната, и тя е подадена по партньорска линия. И аз мисля че Служба „Военна информация“ навреме и коректно е информирала министър Шаламанов. От тази гледна точка към такава информация трябва да се отнасяме с уважение и да я приемаме с достоверност.

В случая съветът по сигурността при Министерски съвет какво може да свърши?

Не мисля, че е належащо свикването на съвета по този въпрос. Просто държавните мъже - министър-председателят и президентът, трябва да координират добре дейността между българските специални служби, за да може всяка една информация, дори и такава, която не представлява особена значимост, да не бъде пропусната от гледна точка на нейната реализация във връзка с националната ни сигурност. И безусловно трябва да бъде засилен и информационният обмен между нашите служби и партньорските ни служби. Но тъй като поставяте въпроса за доверието, аз бих отговорил така: нашите специални служби работят в много ограничени условия и техните възможности са силно ограничени самостоятелно да работят по тези проблеми. Вижте само в последните години какво финансиране имаха и сами ще се убедите, че възможностите им са крайно ограничени. При такива възможности е трудно да се придобива и необходимата изпреварваща информация. А когато нашите служби не разполагат с такава информация, която да пласират по линия на международния обмен, тогава и доверието към тях се занижава от гледна точка на техните възможности.

Каква е пряката заплаха за националната сигурност, ако се установи, че наистина има българи в редиците на джихадистки организации?

Допускам, че по всяка вероятност информацията, която е получена, касае лица с български паспорти, с българско гражданство. Защото, знаете колко много български паспорти има раздадени например на граждани от Македония, на граждани от Албания, от Косово... Публична е вече информацията, че от тези държави има лица, които се сражават в Сирия и Ирак, а има и загинали. От тази гледна точка не изключвам да е попаднала информация за лица с български паспорти в наши партньорски служби и те да са върнали информацията на нашите служби. Обстоятелствата, че такъв голям контингент от лица, които воюват на бойните полета в Сирия и в Ирак, и в Афганистан и това че те се намират в непосредствена близост до нас, само по себе си представлява опасност за националната сигурност. От друга гледна точка, България отдавна е във война със структурите на тероризма. България участваше активно в Ирак, в Афганистан, България е член на НАТО и ЕС, а НАТО и ЕС са обявени за врагове от тези структури, така че ние не трябва да се считаме за остров на сигурността, и при всички случаи потенциална заплаха за нашата национална сигурност съществува.

Можем ли да разсеем съмненията за това, че България е транзитна зона за внос на джихадисти?

Трябва да бъдем абсолютно сигурни, че това е възможно. Още повече, че това трябва да го допуснем и в обратна посока - това, че от регионите, където се водят военни действия, преминават през България за другите държави в Европа. Тоест, България се явява транзитна зона за тях. В същото време трябва да допускаме, че е възможно в голямата бройка бежанци, които идват в нашата страна, да има инфилтрирани такива хора, които да имат за задача да чакат своя час. Така че ние не можем да бъдем сигурни и особено вътрешните служби трябва да работят много усилено върху филтрирането на този поток и върху наблюдението на тези граждани на територията на нашата страна.

България може ли да се нарече банка кадри за такива крайни джихадистки движения?

Не би ми се искало това да бъде така. Сега не разполагаме с информация конкретно за български граждани, но не изключвам занапред да получим информация за участие на български граждани с български етнически произход или с друг етнически произход на територията на нашата страна. Мисля че е пресилено сега да се говори, че България е банка кадри за джихадистки движения, но не го изключвам в едно обозримо бъдеще.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews