Д-р Захи Хауас: Разкопките в Сакара разбулиха много мистерии

Елена Николова 01 март 2022 в 15:48 40533 0

Снимка GettyImages

д-р. Захи Хауас

„Египетските гробници: Удивителната мисия“, с премиера 7 март, 21:00 ч., по Viasat History, проследява 3-месечни разкопки, водени от д-р Захи Хауас, които разкриват напълно непокътнат гробен комплекс в Сакара (село в Египет, част от Мемфиския некропол).

Д-р Захи Хауас е уважаван археолог и египтолог и бивш министър на антиките на Египет. Вече повече от 30 години той работи за повишаване на осведомеността и опазването на безценното археологическо наследство на Египет.

Ръководи разкопките в Гиза, Сакара (село в Египет, част от Мемфиския некропол), оазиса Бахария и Долината на царете. Прави значителни открития, сред които Гробницата на строителите на пирамидата в Гиза и Долината на златните мумии в оазиса Бахария.

Автор е и на редица книги и научни публикации на родния му арабски, много от които са преведени на английски, френски и италиански.

Хауас е удостоен с редица награди за постиженията си в археологията и е в Топ 100 на най-влиятелните личности на списание Time за 2006 г.

Любовта си към археологията открива в студентските си години. Записва дисциплината, след като не го приемат да учи право.

"Сега археологията е моят живот, но като по-млад въобще не се интересувах от нея. Когато отидох във факултета по изкуства и започнах да уча археология, не бях добър студент. След като завърших, започнах държавна работа като инспектор на антиките - нещо, което всеки може да работи. Един на разкопки открих по средата на гробницата статуя и докато я почиствах, си казах: “Открих любовта и страстта си към археологията”, разказва д-р Хауас.

Той няма думи, с които може да опише чувството да откриеш нещо толкова голямо, значимо и с такава историческа стойност. "Усещането е просто разтърсващо, когато отваряш саркофага за първи път и видиш мумията, покрита със злато", казва археологът.

Египетските строежи са пълни с неразгадани тайни, а заровени съкровища чакат да бъдат открити. „Египетските гробници: Удивителната мисия“, с премиера 7 март, 21:00 ч., по Viasat History, проследява 3-месечни разкопки, водени от д-р Захи Хауас, които разкриват непокътнат гробен комплекс в Сакара.

С изключителен достъп до тази експедиция, CGI, 2D компютърни графики, 2D и 3D картографиране, рентгенов анализ, снимки на живо и интервюта с международни експерти, както в лаборатория, така и на терен, този документален филм показва как екипът успява да отвори всеки саркофаг, за да проучи мистериите на некропола и да разбере кой е бил погребан в него преди повече от 3000 години.

Разкопките са близо до пирамидата на Тети - първият цар на 6-ата династия, почитан като Бог на Новото царство. Повечето хора са погребани до него. "Когато започнахме разкопките, намерихме пирамида на царица, а след това открихме и храм, също строен за нея. Нейното име е Нейт. Открихме и много саркофази, които бяха красиво декорирани. В тях имаше мумии, част от които изследвахме", сподели той.

“Разкопките в Сакара разбулиха много мистерии ”, изтъква Хауас.

Преди близо 13 години Хауас ръководи и мисията за откриването на саргофазите на Марк Антоний и Клеопатра. Тогава с екипа му работят на около 35 км от Александрия. Но досега не са успели да открият нищо за царицата.

Въпреки това Хауас успява да направи редица други открития, които да допринесат за историята на Египет. Сега той е насочил усилията си към популяризирането на историческото наследство на страната с появата си на екран и чрез лекции, които изнася в цял свят, за да разкаже за “магията на Египет и безопасността на страната като туристическа дестинация”.

„Египетските гробници: Удивителната мисия“ ще се излъчи с двата си епизода от 21:00 часа на 7 март и от 19:50 часа на 20 март по Viasat History.

Viasat History съживява историята с увличащи документални предавания, със свеж и модерен поглед към историята. ТВ каналът отвежда зрителите на пътешествие през времето с интелектуални и задълбочени предавания, които едновременно развличат и провокират умовете. Фокусът пада върху европейската история, като разкрива тайни от миналото и обяснява как то ни определя днес. Следете на www.viasathistory.bg и на https://www.facebook.com/ViasatHistoryBG.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки