Откриха средновековен некропол в центъра на Пловдив

ОFFNews 07 юни 2017 в 17:00 6521 2

Археолози са попаднали на 40 гроба от времето на Зрялото Средновековие в квартал "Каменица" в Пловдив, предаде местният сайт kapana.bg.

Некрополът се намира на улица "Осъм" и оформя триъгълник между него, Малката и Голямата базилика. 

Археолог Елена Божинова, част от екипа на разкопките, обяснява пред изданието, че всички тела са положени в типичната християнска позиция с ръце на корема, освен един, който е застанал в поза "ембрион". 

Това предизвиква догадки сред учените, които към момента имат две предположения. Те допускат, че е възможно погребаният да е бил престъпник и поради тази причина да е погребан извън християнските обичаи. Археолозите допускат, че може и починалият да и получавал гърчове и това да е причина за нетипичното трупополагане. 

„Случаят не е уникален, но се среща изключително рядко. Предстои да дадем останките на специалист антрополог, който да ни даде повече информация за това. И да се обърнем към литературата, разбира се“, заявява Божинова.

Два интересни каменни зида карат археолозите да мислят, че са отрили част от значима за времето си сграда, но тепърва ще се провеждат изследвания, които за потвърдят или отхвърлят теорията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13507

2

Веднага да се санират , за да се усвоят едни пари, по една евро програма. ;D
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки