Ексклузивно Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог в студиото на OFFNews (видео)

Борисов до Фандъкова в новия храм "Рождество Христово" в "Младост"

OFFNews 18 октомври 2015 в 12:44 5156 3

Снимка БГНЕС

Десетки миряни се събраха на освещаването на храма "Рождество Христово" в столичния квартал "Младост 3".

Патриарх Неофит също присъства в храма, където дойдоха и премиерът Бойко Борисов, кандадатът за нов кметски мандат в София Йорданка Фандъкова и много граждани. 

"За всички е радостна придобивката. В този специален момент при освещаването на храма ви пожелавам и вие да имате радостта от построяването и освещаването на новия храм и много празнични моменти да има в него", каза патриархът. Той отслужи литургия в новия храм и поздрави всички събрали се граждани. Стотици християни влязоха, за да разгледат храма и да запалят свещ.

На освещаването присъства и заместник-кметът Тодор Чобанов. 

"Цялата тази зона около църквата ще бъде парк с обществени функции, надявам се както вече имаме храма, да се получи едно прекрасно място за район "Младост", жителите на който го заслужават", каза Чобанов. 

Честито на район „Младост"  - след булевардите, метрото, южната дъга, бизнес центъра, вече имате църква, заяви Борисов.  „В същото време в Благоевградско в Бяло поле също се открива много голяма и красива нова църква", каза още той. Борисов пожела на патриарх Неофит да е жив и здрав по повод рождения му ден на и да се правят по две нови църкви всяка седмица. „Православният ни народ трябва да има къде да се помоли и за хубаво, и за лошо. Мисля, че всички хора го оценяват", подчерта министър-председателят.

През последните години Столичната община полага последователно усилия за подпомагане възстановяването и изграждането на християнски църкви, храмове и манастири. В периода 2010-2015 г. за строителство и ремонти са отпуснати над 1 млн. лв. от бюджета на Столичната община. Осигурени са средства за възстановяване на църквите „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“, „Св. Мина“, за ротондата „Свети Георги“, за изграждане на църквите в гробищен парк „Бакърена фабрика“ и в Малашевски гробища. Миналата седмица беше осветен православният храм в с. Владая. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews