БСП: Съмненията за манипулации могат да се разсеят само с броене на контролните разписки от машините

OFFNews 07 ноември 2021 в 13:04 1151 2

БСП подкрепя преброяването на контролните разписки като гаранция за честността на вота. Ние сме за машинното гласуване и години наред сме го отстоявали в парламента. Факт е, че резултатът от машинния вот се счита за официален и ние не оспорваме това. Но появилите се съмнения за манипулации трябва да бъдат разсеяни с контролно преброяване. Ако това не бъде направено, ще се срине доверието в избирателния процес. 

Това се казва в позиция на Изпълнителното бюро на БСП. 

Ще намалее избирателната активност, което ще делигитимира избраните органи. Основания за тази позиция ни дават единствено фактите, посочват от БСП. 

Ключовете за изходния код на машините не са предадени в срока, записан в договора от частната фирма доставчик. Въпреки че са получени в ЦИК със закъснение, комисията не може да ги ползва, заради забрана в лицензионното споразумение, тъй като са авторско право на фирмата. Това е елемент от националната сигурност. Не може избор на президент и парламент да зависят от частна фирма.

Наша проверка в ЦИК показва с документи, че има 228 машини извън поръчаните. Те се съхраняват заедно с тези, на които ще се гласува на 14.11.21 г. Ако са частна собственост, защо държавата плаща наем за тяхното съхранение и ги охранява?

Ако е вярно, че са за резервни части, стои въпросът защо са необходими нови и цели машини да бъдат разглобявани за части.

Натрупват се твърде много въпроси, на които държим в спешен порядък да получим отговори. Длъжни сме да гарантираме честността на изборите. Ако има и най- малко основание те да бъдат обжалвани и касирани, ще хвърлим държавата в нова криза в момент, в който от нас се изисква най-висока отговорност да се гарантира сигурност на българските граждани и стабилност на България. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10212

1

Човека

07.11 2021 в 15:59

Манипулацията може да започне с броенето. Достатъчно е гласуващ да подмени бележката от машината с нещо невалидно, или член на комисия да щипне една две и ето ти компрометиран вот, вой до небесата и слабоумната част от населението да изпада в екстаз.
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews