ДБ ще получи висок резултат заради отчайващата нужда от промяна в страната ни

Интервю с Мартин Димитров, кандидат за Народното събрание бюлетина 23, преференция 108

Явор Цветков 06 юли 2021 в 18:39 4908 1

Г-н Димитров, кои ще бъдат Вашите теми в следващия парламент?

Насърчаването на творческите индустрии и свободата на словото. Имам и още, но нека започнем от тези. Ние сме малка страна с голям потенциал и насърчаването на творческите индустрии трябва да го отприщи. Хората, които работят с ума, ръцете и сърцето си трябва да имат всички предпоставки да развиват талантите си. Това ще помогне на всички тях, това ще помогне и на всички нас.

А свободата на словото е демократичен фундамент, който беше разрушен през последното десетилетие. И ние трябва да го вдигнем отново.

Първият път не успя за много малко да влезеш в 45-тото Народно събрание с преференция, мислиш ли, че сега ще получиш повече подкрепа?

Наистина не ми достигна малко, а 45-тото Народно събрание произведе конструкция, която практически не позволи съществуването му. Този път обаче ще е различно — вярвам, че "Демократична България" ще получи по-висок резултат. Не само заради хората в листите ни, а и заради отчайваща нужда от качествена промяна в страната ни. А, относно преференциите — силно се надявам на широка подкрепа.

Колко близо според теб е "нормалната България", за която всички си мечтаем?

Със сигурност не е зад ъгъла. Нормалната България е напред по пътя, а този път започва на 11-ти юли.

На първо място ние трябва да смъкнем социалното напрежение помежду си, защото обществото ни се е превърнало в купчина от мразещи се хора. Трябва да възстановим работата и авторитета на институциите, защото управлението на "ГЕРБ" практически деинституционализира страната. Трябва да започнем възстановяването на законността, а и на колективния ни морал и ценностна система, които са в упадък. Мисля, че за период от 5 до 10 години ще можем да имаме истински нормална България. Не знам дали звучи достатъчно оптимистично, по-скоро е реалистично.

Но в същото време съм уверен, че добрите промени ще започнат да се забелязват веднага. И хората бързо ще разберат, че сме в правилната посока и на правилната писта.

Ти си известен с това, че не обичаш да се съобразяваш с мнението на другите, това ще ти е плюс или минус, ако станеш депутат?

Не обичам да се съобразявам с посредствеността, а това е различно. Не обичам да се съобразявам с плоски мисли и това е друго. Нямам нищо против да се съобразявам с нечие мнение, независимо на кого е, стига да е добре изразено, да е умно и на място. И в него да има градивен смисъл.
Преди години бях попаднал на един туит, който много ми хареса: "Искам да имам суперсила — да си трая, когато някой каже нещо тъпо". Не мога, не се научих на това. Надявам се да е плюс.

Ти си един от "рекламните гурута" на България, познаваш хората от творческите индустрии и знаеш техните проблеми. Има ли нещо, което вярваш, че можеш да направиш за рекламната индустрия и кои са най-спешните промени, които биха ѝ помогнали да се развие по-добре?

"Рекламно гуру" е прекалено силно определение — по-скоро винаги съм имал стремеж да върша работата си добре.

Ще започна от спешните неща — разширяване обхвата на авторското право. Това ще повиши цената на идеите, а ние като общество трябва да научим едно много важно нещо: идеите не струват еднакво. Добрите идеи струват много, а лошите — нищо. Идеите на агенциите и на хората от рекламната индустрия да бъдат добре защитени, да им носят не просто еднократен доход, това е важно за индустрията ни. Това ще повиши и конкуренцията, убеден съм. Защото ще накара клиентите да бъдат по-прецизни и взискателни към рекламните си агенции.

Заедно с индустрията трябва да помислим и за това как се променят правилата за обществени поръчки, при които творчеството е в основата. За да не бъдат те инструмент за обогатяване, а да бъдат както полезни за обществото, така и за цялата индустрия.

Образованието, засягащо нашата индустрия, също е от значение. Ние просто не можем да играем ролята на университети и години наред да обучаваме хора. Нашата работа е да развиваме хората си, а не да ги запознаваме с професията от "А" и "Б".

Защо реши, че трябва да влезеш в политиката?

Защото винаги съм имал интерес към нея. Защото винаги съм бил постоянен във възгледите си. Защото смятам, че хора като мен трябва да влязат в политиката. Защото има много работа. И защото има нужда от идеи.

Предизборна публикация

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков