Хекимян: Изграждаме 7 нова парка в София, общината ще възстанови парк Славия

OFFNews 23 октомври 2023 в 12:51 1804 1

Снимка

Изграждаме седем нови парка с обща площ над 140 дка. Ще бъдат изградени паркове в „Младост“ 3, в „Овча купел“, в район „Студентски“, в „Красно село“, ще има градина на улица „Яна Язова“ в кв. „Витоша ВЕЦ Симеоново“, линеен парк по р. Боянска бара и р. Бара Изливо в квартал „Манастирски ливади-Изток“ и хидропарк „Искър“ по поречието на р. Искър от Околовръстния път на София до бул. „Цариградско шосе“. 

Това разказа кандидатът за столичен кмет от ГЕРБ-СДС Антон Хекимян на предизборна среща със софиянци в Южния парк. Зелена София е негова „лична кауза, за която ще работя през следващия мандат в Столична община“.

„Реновираме и още осем градски парка: „Хиподрума“, „Заимов", „Здраве“, парка в Студентски град, „Овча купел“, парк „Гео Милев“, Южен парк 2 и 3 част. Възстановяваме парк „Славия“ и довършваме процедурата за връщането му на общината. Също така ще засадим над 4000 нови дървета в градските градини и училищата, като следваме препоръките за озеленяване на експерти от Лесотехническия университет – София", каза още Хекимян. 

Ще бъдат въведени стандарти и за уличното озеленяване - за видовия състав, за местата за засаждане, за технологията за поддържането им, пише още в програмата на ГЕРБ.

Ще продължи и модернизацията на Столичния зоопарк като ще се разширят местообитанията на животните. Завършва се проектът за изграждане на местообитание за жирафи, което ще отговаря на последните съвременни изисквания. 

В програмата за управление на кандидата за кмет е включено и разработването на механизъм за придобиване на терените в обхвата на парковете и зелените клинове съвместно с държавата. Това са запазените от Общия устройствен план парк „Въртопо“ между „Младост“ и „Мусагеница“, Източен парк и отредените за паркове терени между кв. „Витоша ВЕЦ Симеоново“ и „Кръстова вада“ и кв. „Кръстова вада“ и „Манастирски ливади - Изток“.

По отношение на Борисовата градина, любимо място за разходки и дейности на открито за всички възрасти, с устройствен план ще бъде гарантирано опазването на историческия облик на парка и недопускане на ново строителство.

Управленската програма на ГЕРБ залага и на обозначаване на велоалеите в парковете. Целта е да се осигури по-голяма безопасност.

Сред акцентите от програмата за развитието на чиста и зелена София е и предприемането на всички законови мерки за възстановяване на Драгалевския и Княжевския лифт. „Витоша е безценно богатство за България и планината трябва да е по-достъпна и отворена за софиянци и за туристи. Искаме да направим засилен транспорт и да намалим интервалите, за да може софиянци по-лесно да стигат до там. Целта ни е да развиваме Витоша и същевременно да не пречим на природата. Което означава облагородяване, но и изискване към собственика на лифта да се изпълняват разпорежданията на главния архитект и Столичната община и лифтовете да бъдат пуснати. Това категорично ще промени облика на града ни“, заявява на страницата си в социалната мрежа фейсбук Хекимян. 

Политическата му сила е горда, че продължава с инициативата „Новата гора на София“ - за засаждане на зелен пояс около столицата. Третата „Нова гора“ще се намира в землището на кв. „Абдовица“, район „Искър“, където на площ от 40 дка ще бъдат засадени 14 000 фиданки от видовете явор и ясен. 

Кандидатът за кмет подчерта, че „в Столичния общински съвет е необходимо мнозинство на ГЕРБ-СДС, за да се продължи с всички добри идеи, които са се реализирали досега“.

Местни избори 2023
Платена публикация
Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1935

1

Муню

23.10 2023 в 16:28

Абя, някой борили обещанията на Шмекинян?
Пич, 16 годишните мацки обещават по-малко от тебе!!!
Няма да ти стигне времето в дебатите да обясняваш колко неща си обещал. Намали малко, че и шефът ти вече ти се смее.
 
X

Да помогнем на украинските деца!