Ексклузивно Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог в студиото на OFFNews (видео)

Избираме 46-ото Народно събрание

Над 20 000 полицаи ще охраняват изборния ден в цялата страна

OFFNews 11 юли 2021 в 07:52 2456 0

За втори път тази година у нас се провеждат парламентарни избори. В състезанието за 46-ото Народно събрание влизат 23 партии и коалиции.

За първи път в секциите с над 300 избиратели ще се гласува само с машини. В страната тези секции са 9401. В около 2800 секции ще се гласува с бюлетини.

Рекорден брой секции бяха разкрити в чужбина за този вот - 784 в 68 държави. В 273 секции ще има вот с машина, а в 509 ще се гласува с бюлетина.

Изборният ден започна в 7 часа и ще продължи до 20 часа или докато пред секциите има чакащи избиратели, но не по-късно от 21.00 часа.

Няма данни за сериозни нарушения в деня за размисъл. Членове на ЦИК ще проверяват жалби и сигнали и днес. От ЦИК ще следят изкъсо и работата на машините. Ако има проблем, комисията ще решава дали да се мине на хартиен вот.

Над 20 000 полицаи ще охраняват изборния ден в цялата страна. В МВР е създаден и специален център, който да контролира получените сигнали за купуване на гласове.

За пръв път във вътрешното министерство се създава подобен национален център. Целта е контрол върху всички получени сигнали, свързани с нарушенията на изборния процес, както и върху цялостния процес от получаването и отработването им. Стремежът е в реално време да се проследява движението и начинът на реагиране на сигналите, постъпващи по единния телефонен номер.

В центъра работят 12 души, които осъществяват пряк контакт със 170 техни колеги, командировани в областните дирекции в Столичната дирекция на вътрешните работи и районните управления.

От МВР допълват още, че през днешният ден хората могат да получат удостоверение за гласуване, ако нямат валидни документи за самоличност или те са повредени. Това може да стане в областните дирекции на МВР или районните полицейски управления в страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews