Сиела с конкуренция: втора фирма предложи на ЦИК машини за гласуване

Със или без допълнителните 1500 машини, избори на 11 юли ще има, законът ще бъде спазен, в чужбина няма да се стигне до хаос - увери говорителят Цветозар Томов

Александра Маркарян 10 юни 2021 в 16:27 5913 0

Снимка БТА, архив

Със или без допълнителните 1500 машини за гласуване, избори на 11 юли ще има, законът ще бъде спазен и в чужбина няма да се стигне до хаос. Независимо от финансовия ресурс, с който ЦИК разполага, комисията ще изисква финансова обосновка за всяка претенция към нея и няма да склони на неприемливи условия, защото харчи пари на данъкоплатците.

Категоричното заявление направи днес говорителят на Централната избирателна комисия Цветозар Томов и допълни, че "Сиела Норма" вече имат конкуренция: постъпила е още една оферта от фирма "Панов" ЕООД, която предлага да осигури "до 5000 машини".

До напрежението по повод машините за гласуване се стигна, след като ЦИК обявиха поръчка с пределна стойност 6,5 млн. лева без ДДС, а дългогодишният изпълнител и досегашен доставчик на машините - "Сиела Норма" - поиска 15.

Разговорите продължават. "Сиела" не са се отказали от поръчката, но "това не може да получат", категоричен бе Томов, който побърза да увери, че липсата на споразумение не означава, че двете страни са прекратили съвместната си работа.

"Сиела Норма" не са се отказали, но това не може да получат. Просто няма начин това да стане. (...) Смятаме, че е добре да се набавят още 1500 устройства. Това обаче не означава, че ако не успеем да закупим други устройства, това ще доведе до някакъв провал на изборите. Буквата на закона можем да я изпълним и с наличните 9600 устройства" - заяви говорителят.

По предварителна информация секциите в страната с над 299 избиратели не надхвърлят 9400, а тези в чужбина са малко над 200.

"В най-лошия случай секциите, в които по закон трябва да инсталираме машини за гласуване, ще бъдат с 20, 30, максимум 50 повече, отколкото е броят на устройствата. Това в никакъв случай не е ситуация, в която да е невъзможно да изпълним закона. Освен това законът ни дава възможност там, където съществуват обективни пречки да се проведе машинно гласуване, комисията да вземе решение за гласуване на хартия. Това, което не можем да направим, ако не осигурим допълнителни устройства за гласуване, е да осигурим две машини в най-тежките секции, което трябва да компенсираме с добра информационна кампания и добра организация в изборния ден", коментира Цветозар Томов.

Той посочи, че подготовката на изборите в чужбина върви "съвсем нормално" и увери, че там "няма да се стигне до хаос".

"Колкото и машини да има в чужбина, аз по-слабо се притеснявам за изборите там, защото българските избиратели извън страната имат възможност да сменят секцията, в която да гласуват. Ако, да кажем, в Лондон се образува тежка опашка пред секция с машинно гласуване, биха могли да се прехвърлят в друга секция и да гласуват. В България тази възможност не съществува. И, всъщност, основната цел на осигуряването на тези 1 500 устройства е да създаде по-благоприятни условия на хората да гласуват, да не се натрупват опашки в големите секции, да се работи спокойно. При положение, че не можем да ги осигурим, ще се справим с изборите и ще изпълним закона. Това можем да го кажем съвсем категорично, дори да ги няма", подчерта Томов.

ЦИК подготвя и обществена поръчка с пряко договаряне за поддръжката на машините от "Сиела Норма", а говорителят обясни по този повод следното:

"Сиела" са били изпълнител и на предишните избори, а и на по-предишните. Имат опит в това отношение. Ние сме доволни от това сътрудничество, независимо от разправиите на тема "пари". Няма причина да не го продължим".

По повод финансовата обосновка на исканата от "Сиела Норма" цена Томов напомни, че едва преди два, три дни те за пръв път са представили "нещо като план-сметка", разбивка на разходите, които смятат, че ще направят, за да изпълнят една поръчка и за доставка, и логистика, и за софтуерно осигуряване.

"По отношение на тази разбивка има възражения в някои от пунктовете на Централната избирателна комисия и тя, при всички положения, ще се обсъжда и за цялостно, и за частично изпълнение за някакъв договор между "Сиела" и Централната избирателна комисия, независимо от това отпуснати ли са някакви допълнителни пари от план-сметката на ЦИК, или не - подчерта за пореден път Томов. - Ние плащаме с пари на данъкоплатците и не можем да си позволим да харчим тези пари, без да бъде достатъчно обоснован разходът от другата страна. Аз нямам нито морално, за юридическо право не знам, да споменавам детайли от тази план-сметка, но някои от позициите в нея определено са неприемливи на Централната избирателна комисия и ако фирмата - потенциален изпълнител не ги коригира, едва ли би могло да се стигне до споразумение. Пак повтарям, независимо от това какъв допълнителен ресурс би получила ЦИК."

Той обясни и защо ЦИК са толкова категорични, че не могат да дадат повече пари на "Сиела Норма":

"При пропадналата поръчка с пределна цена 6,5 млн. ЦИК фактически определи цена много близка до границата на възможното, предвид това, че по план-сметка имаше 8 милиона. Ако прибавите ДДС към сумата 6,5 млн., ще стигнем до 7,8 млн. Да, ако разполага с допълнителни средства, комисията може да преразгледа тази сума, но, пак повтарям, само при положение, че от другата страна има достатъчно обоснована претенция.

Пак ще повторя - за първи път "Сиела" прави такава разбивка на цена.

При изборите на 4 април, а кучето до голяма степен е заровено в договора, сключен с предишната комисия на 6 февруари, единствената разбивка е около 4 милиона - 3 милиона и 900 хиляди - за софтуерно осигуряване и 32 милиона за покупка на... (не се разбира). Този път ние ще държим да бъде обоснована всяка финансова претенция към Централната избирателна комисия, независимо от финансовия ресурс, който можем да вложим в такава сделка".

Томов изрази надежда, че до два, три дни въпросите около машинното гласуване ще се решат.

"Сиела" с конкурент

По повод преговорите за осигуряване на машини, говорителят съобщи, че ЦИК е получила предложение от друга фирма, "което в официален вид пристигна току-що" и затова той не го коментира в детайли.

"Комисията ще разгледа това предложение, ще види дали то може да отговори на изискванията за техническите спецификации, които са вече приети и ако това е така, вероятно ще влезем в контакт с тази фирма. Предложението получих буквално слизайки насам, те говорят за "до 5000 броя машини". Абсолютно нищо не сме проверили в него, затова нека остана дотук. Комисията ще го види, но преди да бъде разгледано под лупа не мога да кажа дали в това предложение се съдържа някаква реална възможност да се реши този проблем", каза Томов.

В чужбина

По останалата текуща работа на ЦИК във връзка с предстоящия вот Томов отчете, че до момента са подадени 45 231 електронни заявления за гласуване извън страната. Срокът за това изтича на 15 юни. Най-много са постъпили от Турция - 16 363, следват Великобритания - 8 741, Германия - 6 486, и Испания - 2 561.

"Ако някой е следил данните от предната кампания, сигурно би му направило впечатление, че тогава заявленията от Великобритания бяха повече от тези от Турция. Сега, всъщност, са близо два пъти по-малко. Основната причина за това е в подаването на по-малко заявления за секциите, които са открити съгласно чл. 14, т. 3 от Изборния кодекс, на базата на това, че в местата, където са открити такива секции, са гласували повече от 100 души на някой от предните избори в последните 5 години. Това силно намалява активността в подаване на заявления и във Великобритания, и в Германия, защото хората - там, където знаят, че ще има, така или иначе, секция, очевидно не са така добре мотивирани да пускат заявления. За съжаление, тъй като подаването на заявление дава възможност да се образуват предварителни списъци, а това значително опростява организацията на гласуването в изборния ден, тъй като не се налага да се попълват декларации за това, че хората не са гласували на друго място", коментира Томов.

Подадените през дипломатическите и консулските представителства електронни заявления са около 300.

"Очертава се картина, в която за пръв път ще има близо 800, може би даже и повече избирателни секции извън страната. Решението за техния брой Централната избирателна комисия ще вземе най-късно на 18 юни", каза Томов, но увери, че ЦИК ще се стремят да го вземат колкото се може по-рано, "за да облекчим процеса на организация на изборите в чужбина, който си е доста сложен".

Регистрирани са 68 наблюдателя от 7 организации. На този етап не са регистрирани и социологически агенции, но "те обикновено се регистрират по-късно".

Гласуване под карантина

Следващата седмица ЦИК трябва да реши какви ще са условията и редът, по които ще гласуват поставените под карантина или задължителна изолация хора. 

"Слава Богу, за разлика от 4 април, сега тези хора са значително по-малко. Към момента те са между 24 000 и 25 000, като тенденцията за стихване на епидемията може да доведе дотам техният брой да бъде и двойно по-малък от този, който е сега. Което ме кара да мисля, че правилата, които Централната избирателна комисия прие, за да осигури възможност за гласуване на тези хора през април, могат да се окажат задоволително решаване на този проблем и на тези избори", каза Томов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки