Васил Панайотов пред Nostrabet: Черно море е като семейство, дано намерим място в Европа

OFFNews 15 септември 2023 в 10:40 1227 0

Васил Панайотов
Васил Панайотов

Капитанът на Черно море, Васил Панайотов, даде ексклузивно интервю за сайта Nostrabet.com. Полузащитникът на „моряците“ отдаде мощния старт на сезона за клуба на много силния колектив, който позволява да не се стига до спадове, независимо от напускащите футболисти. Панайотов посочи треньора Илиан Илиев за главния „виновник“ за продължаващите силни изяви на варненци, които са втори в класирането в efbet Лига.

Халфът не пропусна и да сподели щастието си от достигането до 150 мача за Черно море по-рано през кампанията. Той призна, че това нямаше да е възможно без много добрата екипна работа и хармонична атмосфера в клуба. Панайотов не успя да определи най-хубавия си момент с фланелката на „моряците“, но изрази надежда, че в края на сезона ще има големи поводи за радост за целия клуб.

Здравей, Васко! Сезонът за Черно море до момента се развива чудесно. Докъде се простират вашите амбиции?

Амбициите би трябвало да са големи с оглед на резултатите, но ние искаме да запазим нивото до този момент и да се борим за Европа. Това е целта през настоящата кампания, така че се надявам, че да продължим възхода си и ще покажем още по-добри игри.

Паузата между двата сезона беше малка. Помогна ли ви това да запазите игровия ритъм и да започнете толкова силно през този сезон?

Може би има нещо такова, но постепенно се натрупва и умора. Без почивка е доста тежко. Надявам се, че ще успеем да издържим на пълни обороти до Нова година. Мисля, че нашият тим е подготвен добре, включително и по време на паузата за националните тимове работихме много здраво. Важното е да няма контузии и да запазим нивото си от срещите досега.

Забелязва се, че далеч от дома сте много силни и в двете фази на играта. На какво отдаваш тези страхотни представяния?

Мисля, че екипната работа е в основата на всичко. Всички се познаваме добре, знаем какво може да очакваме от съотборниците. Взаимопомощта и добрата отборна работа са причина за тези силни представяния.

Черно море продава свои ключови играчи всеки сезон. Тази екипна работа и сплотеност ли е това, което ви помага да превъзмогвате тези липси?

Да, със сигурност отборната работа е в основата на всичко. Чрез този добър колектив ние приобщаваме чужденците бързо, за да се отпуснат максимално и да разгръщат своя потенциал. Клубът също върши чудесна работа в спортно-техническо естество. Вземат се качествени играчи и продължаваме да надграждаме върху колектива, без да се усеща липсата на даден играч. Футболът, на първо място, е екипна работа и именно колективът е над всичко останало.

Колко важна е ролята на опитните играчи в отбора? Става дума за играчи като теб, Живко Атанасов, Цветомир Панов и дали това прави интеграцията на младите по-лесна?

Мисля, че ролята е много голяма. Самите млади го забелязват и оценяват, коментират неща в тази насока в съблекалнята. В нашия тим има опитни, но и много млади продукти на школата на Черно море, което говори за това, че школата работи добре, а и първият отбор се справя на ниво. Доста млади момчета получават шанс за изява, а след това и възможност да направят силен трансфер.

Колко голяма е ролята на Илиан Илиев зад този чудесен колектив?

Мисля, че той е главната фигура в клуба. С помощта на ръководството се получава чудесна сплав между опитни и млади играчи, както и привличането на силни чужденци. Така се изгражда солиден отбор и ключът е именно, че всички гледаме в една посока. Искаме да се борим за победата във всеки един мач, защото сме тим, който играе добре и срещу големите, опитвайки се да се надиграва дори с тях.

Ти лично достигна кота 150 мача с екипа на Черно море наскоро. Колко важно е това постижение?

Изключително важно – 150 мача не е никак малко число и съм успял да достигна до това постижение благодарение на всеки един от клуба – моите колеги, старши-треньора, кондиционните треньори, ръководството, феновете.. Горд съм, че достигнах до тази бройка срещи за Черно море. Ако го няма този колектив, нямаше да успея да постигна тези 150 мача.

Кой е най-щастливият ти момент с екипа на Черно море?

Не мога да определя точен момент. Мога да заявя, че за мен всяка тренировка и всеки мач сами по себе си за безценни моменти. Работя с хора, с които и след футбола ще завържа силно приятелство и това показва, че Черно море е едно семейство. Всеки ден е шанс за изява и шанс да изградиш връзка с хора, които да останат в живота ти и след края на състезателната кариера. Надявам се тази година да има един определен момент, в който да кажа, че именно той е най-хубавият ми с екипа на Черно море.

Гледате ли към Купата на България като шанс за намиране на място в Европа?

Разбира се. Където може да извлечем полза и да постигнем значим успех, ще се борим до край. Купата е един малко по-лесен вариант, така че очакваме с нетърпение и тя да започне, за да играем, да побеждаваме и да стигнем максимално напред. Миналата година малко не ни стигна, за да сме на финал, така че ще се постараем и тази година да се справим на ниво.

В състава на „моряците“ има хубава сплав между българи и чужденци. Би ли желал да видиш при повече клубове у нас подобно нещо?
Със сигурност, всеки един български футболист би казал, че предпочита да вижда българи на терените. Мисля, че от всяка една школа може да се намерят качествени момчета, които с време, търпение и помощ, както и с достатъчно класни чужденци около тях, да вдигнат своето ниво и да разгърнат потенциала си. Това може да е работеща стратегия за всеки клуб у нас.

Знаем, че темата за прехода от юношески към мъжки футбол е много деликатна в България. Как успява Черно море да прави адаптацията по-лесна?

Мисля, че в основата на това е добрата комуникация между старши-треньора и наставниците в школата. При нас всяка седмица се качват по едно-две нови момчета, които да вземат участие в тренировките, за да сдобият представа за темпото и изискванията на мъжкия футбол. Така те ще имат идея какво ги очаква. Пък и това ги стимулира после да показват все повече от себе си, за да се върнат бързо в тренировките на първия отбор. Това е голям плюс – момчетата да усетят от рано какви са изискванията по време на тренировките в мъжкия футбол.

И за финал, Васко – какво си пожелаваш до края на настоящата кампания в личен и професионален план?

Пожелавам аз и моето семейство да сме здрави. Дано всички мои колеги се опазят от контузии. Надявам се, че този отбор ще успее да зарадва треньор, ръководство и фенове с едно престижно класиране и участие в Европа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки