Новак Джокович е големият победител от наградите ''Лауреус''

Петър Петров 23 април 2024 в 14:47 1002 0

Новак Джокович с наградата

Снимка Getty Images

Новак Джокович с наградата "Лауреус"

Сърбинът Новак Джокович триумфира за пети път с отличието "Най-добър спортист на годината" от наградите "Лауреус" на Световната спортна академия, които бяха връчени снощи в Мадрид. За последно Ноле взе този приз през 2019 година. 

През миналата година Джокович изпрати много силен сезон и завоюва три трофея от Големия шлем и единствено загубата на финала на Уимбълдън от Карлос Алкарас го лиши от възможността да спечели четирите най-значими турнира в тениса в рамките на една календарна година. "Жокера" получи статуетката от легендата на американския футбол Том Брейди. 

При жените отличието за "Най-добра спортистка на годината" получи футболистката Айтана Бонмати. Полузащитничката на Барселона спечели Световното първенство по футбол за жени с националния отбор на Испания през миналата година, а с Барселона триумфира в Примера Дивисион и Шампионска лига. Това е поредно индивидуално признание за нея, след като тя вече беше удостоена със "Златната топка" и наградата FIFA's The Best. Женският национален отбор по футбол на Испания беше обявен за "Отбор на годината" именно заради световната си титла и трофея от "Лигата на нациите".

Джуд Белингам спечели наградата за "Пробив на годината" след силния си старт в испанския колос Реал Мадрид. Това признание дойде точно ден след победата на "мадридчани" с 3:2 над Барселона, която беше донесена именно от английския национал с попадение в 91-ата минута. Белингам за втори път носи победата на Реал Мадрид в "Ел Класико" този сезон, след като го стори и през октомври. 

Наградата "Завръщане на годината" беше дадена на гимнастичката Симон Байлс. Американката се отказа от гимнастиката поради проблеми с психическото здраве след Олимпийските игри през 2021 г., но през 2023 се завърна и спечели четири златни медала от световни първенства.

"Най-добър спортист с увреждане" стана нидерландката Диеде де Груут, след като през 2023г. тя сензационно направи "Златен шлем" със спечелването на откритите първенства на Австралия, Франция, Англия и САЩ.

Наградата "Laureus Sport for Good" отиде при Рафаел Надал и неговата фондация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки