''Всичко е прецакано: Книга за надеждата'' на Марк Менсън вече в Storytel с гласa на Митко Павлов

OFFNews 03 май 2022 в 11:00 19294 0

Има едно лечение срещу несбъднатите надежди. И то е простичко - не се надявай на по-добро. Просто бъди по-добър.

Тези думи на писателя Марк Менсън (познавате го и от "Тънкото изкуство да не ти пука") описват най-добре как да оцелеем в свят, в който всичко е прецакано. А последната му книга - "Всичко е прецакано: Книга за надеждата" вече е в Storytel - с познатия и обичан глас на радио и телевизионния водещ Митко Павлов.

Книгата на Марк Менсън всъщност е анализ на кризите на съвременното ни общество. "Всичко е прецакано: Книга за надеждата" дава необичайно предложение за преодоляването на тези кризи. И подхожда чрез философската доктрина на автора, който залага на следните идеи: "Вместо да търсиш надежда, опитай следното: "Не се надявай. Но не се и отчайвай. Не се ласкай, че изобщо знаеш нещо. Точно тази сляпа, пламенна и емоционална увереност ни вкарва в подобна неразбория".

В наши дни масовото потребление на луксозни стоки бележи небивал растеж, образованието и здравните грижи стават все по-достъпни. В същото време обаче се отчитат рекордни нива на неудовлетворение от живота, депресия и самоубийства. В този свят, където всичко изглежда прецакано, може ли да се надяваме на нещо добро?

В ролята на разказвач влиза Митко Павлов. "Четенето на книга и работата ми в радио нямат нищо общо" - разказва той за работата си по създаването на аудиокнигата за Storytel - "В радиото не трябва да спазвам ритъм, не трябва да се съобразявам с препинателни знаци. Тук това няма как да се случи. Тук е строго, тук е казарма" - допълва той.

Впрочем ето какво мисли разказвачът за книгата, която е записал:

"Марк Менсън е взел доста тежки философски мнения, които качва до битово ниво. И там те се разнищват. И на мен това много ми допадна" - казва Митко Павлов.

И допълва, че чарът на тази книга е в това, че всеки може да се припознае по някакъв начин в нея.

Интервю с Митко Павлов

В битието ни, в което - както би казал Менсън - всичко е прецакано, сякаш не ни остава време за нищо, още по-малко - за четене. Но Менсън казва, че и винаги има надежда. А благодарение на аудиокнигите, можете да "четете", докато сте на път - в колата, в метрото, в автобуса; докато готвите или чистите, докато простирате, миете чинии, спортувате, разхождате кучето. Представете си само колко много време за четене остава така и колко заглавия можете да добавите в списъка с "прочетени" - с помощта на аудиокнигите.

Започнете с "Всичко е прецакано: Книга за надеждата", прочетена от Митко Павлов в Storytel. Можете да я намерите тук.

И ще завършим така, както започнахме. Просто да бъдем по-добри вместо да се надяваме на по-добро.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews