И режисьорът Явор Гърдев напуска Народния театър

Оставката му има срок на падеж след премиерата на "Великденско вино"

OFFNews 15 ноември 2022 в 19:31 7090 0

Гърдев

Снимка Стоп кадър бТВ

Явор Гърдев

Режисьорът Явор Гърдев декларира, че ще подаде оставка след разразилия се скандал между пиара на Народния театър "Иван Вазов" Велислава Кръстева и Александър Морфов.

Гърдев обясни пред бТВ, че оставката му е депозирана в администрацията преди дни, заедно с тази на писателя Захари Карабашлиев, но му предстои важна премиера и не може да изостави веднага работата си. Той режисира спектакъла "Великденско вино" по Константин Илиев, чиято премиера е на 30 ноември.

"Оставката ми има срок на падеж и тя е денят след премиерата на представлението", посочи той.

Явор Гърдев изтъкна, че Захари Карабашлиев не е член на партия, но призна, че преди години е бил сред основателите на "Да, България". Сега обаче трябва да се направи разлика между съмишленици и активисти на партии. Според него трябва да има юридическа забрана активисти на политически сили да заемат длъжности в културния институт, за да се избегнат бъдещи проблеми като този с назначението на Кръстева.

Според него скандалът в Народния театър има системно измерение и е необходимо да се рационализира защо той се случва.

"В момента е много важен наративът за театъра – по какъв начин е представян в публичните очи. Това е много важен въпрос. В контекста на такъв политически живот много силно влияние имат хората, които предават разказа и представят пред обществото какво е Народният театър", коментира Гърдев.

И на няколко пъти подчерта, че за него решението на казуса е "личен жест на г-жа Кръстева", като намек за оставка, "може би и на г-н Морфов", като извинение за хулиганската постъпка.

Гърдев декларира, че не подава оставка в знак на протест срещу директора Васил Василев, направил много хубави неща за Народния, а като реакция към токсичната в момента работна среда, която трябва да бъде преодоляна в интерес на театъра.

Скандалът с бившия депутат от ДПС Велислава Кръстева и режисьора Александър Морфов се разрази в края на октомври, когато вратата на пиара осъмна с надписи "Връзки с обществеността на Ахмед Доган", "Изчезвай" и пр., а Морфов си призна, че той е хулиганът. 

Кръстева стана завеждаща "Връзки с обществеността" в Народния театър през лятото, няколко месеца след като Васил Василев пое управлението му след спечелен конкурс. Откакто е директор, Василев върна Морфов и Явор Гърдев в театъра, като направи режисьорски триумвират и включи в тройката главни режисьори на театъра и досегашната фаворитка Диана Добрева. Върна и най-добрите представления в театъра, които предният директор Мариус Донкин беше спрял. Отново Василев назначи открито десния писател Захари Карабашлиев за драматург на Народния театър. Кръстева и Василев са били колеги - зам. министри на културата в правителството "Орешарски".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки