Юрий Башмет отбелязва 60-годишния си юбилей с концерт в София

04 февруари 2013 в 14:52 1860 0

Юрий Башмет
Юрий Башмет

Известният руски цигулар, виолист и диригент Юрий Башмет ще отбележи 60-годишния си юбилей с концерт в София на 8 март в зала 1 на НДК. Това съобщиха организаторите от Българското национално радио и Националния дворец на културата. Концертът ще започне в 19 ч.

Башмет ще изпълни за пръв път в България мистичната композиция за виола, хор и оркестър "Стикс" на грузинския композитор Гия Канчели, който също пристига за събитието. Произведението е написано специално за известния руски музикант.

В събитието ще участват Симфоничният оркестър и Смесеният хор на БНР с диригент Драгомир Йосифов, който дава своя принос със свой прочит на съвременните музикални текстове. Цялостното диригентство ще бъде оставено в ръцете на Емил Табаков. 

Сред акцентите в програмата са и пиесата на Алфред Шнитке "Не/Сън в лятна нощ", както и Концерт за две флейти от Емил Табаков, който ще бъде изпълнен от руските флейтистки Мария Федотова и Виктория Корольова. Това ще бъде премиера за София на творбата, която е изпълнявана с различни солисти във Франция, Москва, Бразилия, Мексико и Турция.

Билетите са на цени от 20 до 80 лв. и вече са в продажба на касите на НДК и БНР (бул. "Драган Цанков" 4).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови