Кан 2022: ''Палмата'' за безкомпромисното критично кино

Боряна Матеева за OFFNews 29 май 2022 в 12:05 3981 0

„ЗЛАТНАТА ПАЛМА“ на 75-то юбилейно издание за втори път отиде в ръцете на шведския режисьор Рубен Остлунд.
„ЗЛАТНАТА ПАЛМА“ на 75-то юбилейно издание за втори път отиде в ръцете на шведския режисьор Рубен Остлунд.

„ЗЛАТНАТА ПАЛМА“ на 75-то юбилейно издание за втори път отиде в ръцете на шведския режисьор Рубен Остлунд и напълно заслужено. На този фестивал „Триъгълникът на скръбта“ беше най-силната алегория за постиндустриалното западно общество. Светът като луксозна яхта, с капитан-алкохолик (и марксист). И какво става, когато дойде бурята – потъване и връщане към примитивните инстинкти. Една подробност от „кухнята“ – историята е снимана на яхтата на Онасис, на коята са се оженили с Жаклин Кенеди... Безмилостна сатира на световните елити – манекени, инфлуенсъри, олигарси, IT милиардери. Криво огледало, което е много забавно, но и стряскащо. Светът е в опасност. Ценностите са в тотален упадък. Цивилизацията загива и се връща към примитивното заради алчност и арогантност. Да внимаваме, се казва в религиозните проповеди. Но в едноизмерния лъскав свят религията отсъства. Или по-точно е заменена от парите и лукса. Няма отговори, има големи въпроси.

ГОЛЯМАТА НАГРАДА (ПОДЕЛЕНА) журито с президент Венсан Лендон присъди на „Близо“ на белгиеца Лукас Донт и „Звезди по пладне“ на французойката Клер Дени. Първият е история за едно необикновено приятелство, изследване на периода от края на детството, когато стават големите вътрешни промени и се надигат силни емоции и несигурност, а вторият е смес от любовна история, индустриален шпионаж, дипломатически ходове на фона на Никарагуа, страна на прага на гражданска война... Клер Дени използва минутите на славата си за да подкрепи класическото гледане на кино в тъмната зала, споделено с много хора, защото голямата мисия на Кан е точно тази. „Не е добре да се гледат филми от канапето. Струва се да се отиде в кинозалите, защото там те се запечатват по друг начин... Там се ражда киното и черпи от извора си.“ – емоционално припомни тя.

Особено престижната НАГРАДАТА ЗА РЕЖИСУРА отиде при „Решение да си тръгнеш“ на южнокорееца Парк Чан-уук - криминална драма, в която виртуозно се преплитат различни жанрови кодове. Историята разказва за детектив, разследващ смъртта на мъж в планинска местност. В хода на упоритото разследване той среща тайнствената жена на мъртвия...

НАГРАДАТА ЗА СЦЕНАРИЙ бе присъдена за филма „Небесното момче“ на Тарик Салех, шведски режисьор и сценарист с египетски корени. Това е напрегнат политико-религиозен трълър, който се развива в най-големия ислямски университет Ал-Азхар в Кайро. Бедно момче с чисто сърце попада в центъра на безмилостни битки за власт и влияние между политическите и религиозни елити. Висши духовници, тайните служби и политическата върхушка са оплетени в интриги и престъпления. „Западът е едновременно натрапчиво привлечен от исляма и в същото време не разбира нищо от тази религия.“ – беше заявил режисьорът. Този филм ни въвежда в един напълно непознат свят като дава много интересна гледна точка отвътре.

НАГРАДАТА НА ЖУРИТО бе също поделена между два филма - „Осемте планини“ на Шарлот Вандермеерш и Феликс Ван Грьонинген и „Ео“ на полския режисьор Йежи Сколимовски. Белгийците научили специално италиански за да снимат с италианските актьори на техния език и разказват една морална притча за силата на природата и смисъла на съществуването. „Искахме да направим филм, който говори за живота в цялата му крехкост и сила.“ – каза на закриването развълнуваната режисьорка. А „Ео“ на 84-годишният Сколимовски въодушеви киномани и журито с естетска визия и експериментаторски дух – той беше най-дръзкия във визуално отношение филм. Самата история е любопитно изградена през погледа на едно цирково магаре... Светът през очите му не изглежда никак порядъчен, нито спокоен. Снимани са 6 различни животни, но „образът“ който „създава“ магарето с дискретно антропоморфни черти, е много симпатичен и придава неочаквана перспектива на човешките ни страсти. Филмът е ориентиран към опазване на природата и екологията по наистина оригинален начин.

Със специална НАГРАДА НА 75-ТО ИЗДАНИЕ бяха отличени класиците братя Жан-Пиер и Люк Дарден за филма им „Тори и Локита“. Това е 9-то участие в конкурса на двамата белгийски майстори, които имат вече две „Палми“ в актива си. „Нашият филм разказва историята на едно красиво и силно приятелство, което не познава предателството... Най-искреното ни желание е в края на филма публиката, която е изпитала дълбока емпатия към двамата млади изгнаници и тяхното непоклатимо приятелство, да се разбунтува срещу несправедливостта в нашите общества.“- бяха казали братята. Героите им са две деца имигранти от Африка, които се борят да оцелеят.

НАГРАДАТА ЗА ЖЕНСКА РОЛЯ бе присъдена на Зар Амир Ебрахими за ролята й на смела, жертвоготовна и безкомпромисна иранска журналистка във филма „Светият паяк“ на шведския режисьор от ирански произход Али Абази. Тя съществено помага да бъде разкрит сериен убиец-фанатик, убил 16 жени по религиозни причини.

НАГРАДАТА ЗА МЪЖКА РОЛЯ отиде при южнокорейската звезда Сонг Канг-хо за „Брокер“ на японския режисьор Хироказу Коре-еда („Златна палма“ за „Крадци от магазини“). Това е вълнуваща история за търговия с изоставени новородени.

Заключителната пресконференция на журито мина в изключително приятелска атмосфера и всички членове признаха, че обсъжданията са били приятелски и в доброжелателен тон. И всички споделиха, че са научили много от работата си и този безценен опит ги е променил завинаги. С „Палмата“ която присъдиха, водени от „мъдрост и страст“, те показаха на света, че подкрепят ангажираното авторско кино, което изследва кризите на нашето време, но е обърнато с усмивка към публиката. В десятката на канската формула „авторско кино за широката публика“.

Отделно жури връчи наградата на „Особен поглед“ на френските режисьорки Лиз Акока и Роман Гере за филма им „Най-лошите“.

“Златната камера“ – наградата за първи филм отиде при един забележителен дебют „Военно пони“ на американките Райли Киу (внучка на Елвис Пресли) и Джина Гамел заснет с непрофесионални актьори и разказващ за потресаващата мизерия и деградация с която се борят индианци в днешна Америка. 

Да припомним и че с „Почетна Златна палма“ бяха удостоени холивудските звезди Форест Уитакър и Том Круз. Последният бе поздравен с безпрецедентно небесно шоу, изпълнено от френския въздушен патрул – 8 изтребителя облетяха червения килим и отпечатаха френското знаме в небето над Кан. Досега никой не е бил почитан по такъв страхотен начин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво трябва да знаем за коклюша