Киномания представя 2 родни филма с 6 награди

ОFFNews 14 октомври 2015 в 16:59 5238 0

Две от българските предложения в програмата на Киномания - 2015 бяха наградени с общо шест от най-важните отличия на фестивала “Златна роза” във Варна.

Филмът “Каръци” на Ивайло Христов, който вече грабна престижното отличие “Златен свeти Георги” на фестивала в Москва, спечели 5 награди във Варна - Голямата награда “Златна роза”, награда за най-добра актриса - Елена Телбис, както и наградите на публиката, на критиката и на акредитираните журналисти.

“Благодаря на журито, че обърна внимание на нашата работа. Това наистина е смислен и хубав филм и не вярвам да има човек, който да остане с грешно впечатление за него. Хората бяха наистина развълнувани след прожекцията. Реагираха дори на детайли, на поглед, на движение. Искрено благодаря на всички за това”, сподели Елена Телбис.

“Каръци” откри “Любовта е лудост” във Варна и ще даде началото и на 29-то издание на Киномания на 12 ноември от 19:00 часа в Зала 1.

Още една родна продукция, също част от програмата на фестивала – “Докато Ася спеше”, по сценарий и режисура на Цветодар Марков, беше отличена с наградата за главна мъжка роля на Стефан Денолюбов. В лентата участват и: Юлиан Вергов, Георги Кадурин, Ирини Жамбонас, Стефан Мавродиев, Емил Емилов, Станка Калчева, Красимира Кузманова, Ая Мутафчиева. Музиката е на Теодосий Спасов, а оператор е Кирил Паликарски.

Повече за “Каръци”

Темата за каръците присъства постоянно във филмите на Ивайло Христов като своеобразен опит за автопортрет и за създаване на събирателен образ на съвременния българин.

“Това са чувствителните, тихите, талантливите хора, които не успяват да се преборят със системата, но имат сили да продължават да се бунтуват”, коментира режисьорът.

Филмът e сниман в Кюстендил, София, и Радомир. Екипът е същият, както и в предишната продукция на Ивайло Христов - “Стъпки в пясъка". Историята разказва по нетипичен начин типичната история на предградето - няколко младежи от малък провинциален град, които са неудачници, но с огромно желание да успеят в живота. Лентата печели сърцата на критиката и публиката с универсалните теми за болезненото израстване, надеждата и благородството.

Повече за “Докато Ая спеше”

Седемгодишната Ася прекарва много време в театъра, защото баща ѝ Асен е актьор. Една вечер Ася заспива в апаратната. След края на представлението интригите, предателствата и натрупаното напрежение в театралната трупа постепенно ескалират. Илюзиите на Асен рухват, когато разбира, че телевизионната звезда Боян ще го измести в отдавна подготвяна постановка и таткото на Ася провокира скандал, който прераства в пиянска свада. Ще успее ли Асен да преоткрие себе си с безрезервната подкрепа на жена си и безкористната обич на дъщеря си?

Киномания 2015 ще започне на 12 и ще продължи до 29 ноември. Той подбира най-качествените нови филми от световното кино, които не са показвани у нас досега, както и “златни класики” в памет на велики режисьори и звезди.

По традиция ще бъдат представени наградените ленти от тазгодишните световни фестивали в Берлин, Кан, Венеция и др. Освен “Каръци” и “Докато Ая спеше”, на фестивала могат да се видят още 5 български филма - 2 игрални, 2 документални и 1 анимационен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков