Проф. Балкански получи отличието „Златен век“

ОFFNews 05 юни 2014 в 19:39 4392 7

Професор Минко Балкански.
Професор Минко Балкански.

На специална церемония в българското посолство в Париж проф. Минко Балкански получи отличието на Министерството на културата "Златен век".

То му беше връчено от посланика на България във Франция Ангел Чолаков, за заслуги в популяризирането на българската култура, изкуство и наука.

Наградата е присъдена от министъра на културата д-р Петър Стоянович по предложение на Българския културен институт в Париж и е израз на общественото признание към личността, делото и заслугите на проф. Минко Балкански.

Почетният знак "Златен век“ с печата на цар Симеон Велики е най-високото отличие на Министерството на културата и ни припомня за една от най-блестящите и славни епохи от историята на българската култура и просвещение.

Минко Балкански е професор в парижкия Университет "Пиер и Мари Кюри" и един от големите световни съвременни учени в областта на физиката. Той е и известен меценат и дарител, дългогодишен президент на Асоциация „Приятели на Българския културен институт в Париж“, чиито цели са разпространението на българската култура и език във Франция, а основна задача е подпомагане дейността на БКИ-Париж.

Минко Балкански е роден през 1928 г. в село Оряховица, Старозагорско. Едва 15-годишен той е приет да следва в Софийския университет. През 1946 г. заминава за Франция и продължава образованието си в Университета по химия в Бордо. На 27 години вече е доктор на науките, а година по-късно - професор в Сорбоната.

Преподавател е в Масачузетския технически университет. Професор е в Университета "Пиер и Мари Кюри" в Париж. Чете лекции в Япония и Китай. Автор е на 30 книги и на над 2000 научни публикации. Гост-професор в Калифорнийския университет, член на Индийската академия на науките. Раджив Ганди го награждава с най-високата степен на Ордена за заслуги към Индия. Командор на Звезда на Ордена за заслуги към Полша. Доктор хонорис кауза е на Софийския университет „Св .Кл .Охридски”.

От 1993 г. проф. Минко Балкански се отдава на активна дейност в помощ и подкрепа на науката, културата и образованието в България. В памет на своя баща Миню Балкански основава фондация на негово име. Най-забележителна и важна част от дейността на тази фондация е подпомагането на даровити български деца. В България тази организация работи по собствена програма за обучение на учители и ученици по информатика. Тя организира и ежегоден конкурс по математика и физика за талантливи български ученици. Организира също и лятна академия по цигулка с видни френски педагози. Ежегодно провежда и международен пленер по изобразителни изкуства.

Ценен принос на проф. Балкански към българската наука е и подсигуряване съдействието на програмата NATO Advanced Study Institutе за организиране на летни школи в Созопол. Минко Балкански привлича и известната американска фондация Schools Online от Калифорния за развиване на програма, по която много български средни училища са снабдени с компютърни лаборатории.

За своята родолюбива и благотворителна дейност през 2003 г. проф. Балкански е награден с орден „Стара планина”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови