С поздравителен адрес от Путин се откри филмовият фестивал в Москва, Теодор Ушев не е там

OFFNews 21 април 2023 в 11:35 3819 0

ф1.618, филм на Теодор Ушев

Снимка Скрийншот на сайта на Московски филмов фестивал

ф1.618, филм на Теодор Ушев

Москва. 20 април. Президентът на Московския международен филмов фестивал (ММФФ) Никита Михалков, голям поддръжник на Путин, и председателят на журито на основния конкурс, индийският режисьор Рахул Равел, обявиха откриването на 45-ия юбилеен ММФФ. Прожекцията на българския филм на Теодор Ушев "ф1.618" ще бъде на 24 април. Засега режисьорът, който открито е заявявал позициите си срещу войната в Украйна, не е пристигнал в Москва. Той даде заявки в социалните мрежи, че готви някаква голяма изненада - всички негови почитатели се надяват да излезе на сцената с акция против войната на Путин или нещо подобно.

Церемонията по откриването се състоя в театър "Россия" в четвъртък вечерта, съобщава Интерфакс.

"В нашия свят всичко се променя, понякога много, много бързо, особено напоследък. Но е хубаво, че такъв остров, огромен остров - Московският кинофестивал - остава непроменен, стабилен. Това е успокояващо в много отношения. Поздравявам ви с откриването и ви пожелавам добро кино", каза Владимир Медински, помощник на президента на Руската федерация Владимир Путин, на церемонията по откриването.

Той също така прочете поздравленията на президента към участниците и гостите на кинофестивала.

От своя страна Михалков, президент на филмовия фестивал, поздрави всички присъстващи с началото на фестивала. "Те не се посвениха да дойдат при нас от 35 държави. Ето защо искам да ви поздравя с началото на 45-ия Московски кинофестивал", каза Михалков.

Равел, председател на журито на основния конкурс, заяви, че се гордее, че оглавява журито на ММФФ, като отбеляза, че "този момент винаги ще остане в паметта ми".

"Моите колеги от журито също са изключителни кинотворци (...) заедно ще направим всичко възможно да разпределим наградите по най-добрия възможен начин", каза Равел.

От своя страна, както написа руският министър на културата Олга Любимова в официалния си канал в Telegram, "откриването на ММФФ винаги е очаквано и значимо събитие в културния живот на нашата страна". Тя също така изрази увереност, че "фестивалът ще зарадва публиката с интересна програма и, разбира се, ще се превърне в платформа за нови артистични идеи".


Специална награда за Ирина Купченко

На ММФФ беше връчена специалната награда за покоряване на актьорските върхове и придържане към принципите на школата на Константин Станиславски "Вярвай. Константин Станиславски" бе връчена на Ирина Купченко, народна артистка на РСФСР.

"По принцип цигулките - всички са еднакви (...) всички цигулки изглеждат еднакво, но има една "Страдивариус". И това е Купченко", каза Михалков, връчвайки наградата на художника.

Купченко благодари на организаторите на фестивала за наградата. Тя благодари и на публиката, като отбеляза, че без нея нямаше да има актьори.

"Това е от онези награди, които имат толкова звучна формулировка, че предизвикват смесени чувства - мегаломания с комплекс за малоценност. Защото другите може и да грешат, но аз със сигурност знам, че в професионален план не съм нищо друго освен плод на усилията на огромен брой хора. Това са автори, режисьори и партньори, и аз съм благодарна на всички тях", сподели Купченко.

Искате да знаете повече?

Купченко е филмова и театрална актриса, народна артистка на РСФСР и водеща актриса на Държавния академичен театър "Вахтангов". Дебютира в киното през 1969 г. с ролята на Лиза Калитина във филма на Андрей Кончаловски "Гнездото на джентълмените". През 1970 г. завършва Висшето театрално училище на името на Б. В. Щукин, като през същата година е приета в трупата на Държавния академичен театър на името на Е. Б. Вахтангов.

Играе във филми като "Романтика на влюбените", "Чужди писма", "Странна жена", "Обикновено чудо". Най-известна е с главната си роля в мелодрамата "Самотна жена иска да се запознае".
Московски международен филмов фестивал

ММФФ е вторият най-стар филмов фестивал в света след Венеция. За първи път ММФФ се провежда през 1935 г. По това време той се нарича Съветски филмов фестивал в Москва. Председател на журито на първия фестивал е Сергей Айзенщайн. От 1959 г. кинопрегледът се провежда редовно. До 1999 г. ММФФ се провежда на всеки две години, а след това - ежегодно. Традиционно шоуто се провежда през юни, но през 2018 г. е преместено през април заради Световното първенство по футбол. Тогава е взето решение MIFF да се провежда постоянно през април.

Тази година фестивалът ще се проведе от 20 до 27 април. В основния конкурс участват 11 филма.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки