СБХ в защита на "Седмокрилия": загрижени сме за чужди ценности, а нехаем за родното

ОFFNews 06 юни 2017 в 16:25 9827 3

Снимка БГНЕС, архив

Съюзът на българските художници (СБХ) публикува на сайта си отворено писмо, в което за пореден път се обявява срещу премахването на паметника "1300 години България" пред НДК. Според Съюза, събарянето на паметника е нехайство за родната памет, а решението е взето в разрез с авторитетни и експертни мнения от културни и архитектурни институции. 

Писмото е адресирано до президента Румен Радев, премиера Бойко Борисов, Вежди Рашидов - бившия министър на култура, а по настоящем председател на комисията по култура и медии към НС, Боил Банов - министър на културата, кмета на София Йорданка Фандъкова и нейният заместник па културните въпроси д-р Тодор Чобанов, до Елен Герджиков - председател на Столичния общински съвет (СОС) и Малина Едрева - председател на комисията по образование, култура, наука и културно многообразие към СОС.

"Смятаме, че е абсурдно темата за председателството да се използва като мотив за рушене. Намираме за недопустимо отношението на Столична община към състоянието и съдбата на едно от най-значимите произведения на монументалното изкуство в България, символизиращо 13-вековната ни история", се пише в писмото, подписано от председателя на сдружението Любен Генов. 

Художниците искат от общината да преразгледа решението си, с което приема разрушението на паметника, символизиращ вековната история на страната ни:

"Най-отговорно призоваваме СОС да преразгледа своето решение № 842, взето на 18. 12. 2014 г., което неколкократно сме се опитвали да предотвратим. Водени сме от убеждението, че паметникът "1300 години България", изграден в чест на създаването на Българската държава, не и необходим и днес трябва да остане на мястото си. Точно привилегията България да председателства Съвета на Европейския съюз е един чудесен повод за ново осмисляне на необходимостта от съхраняване на националната ни памет, история, изкуство и култура", се продължава в писмото. 

Според художниците от Съюза, авторитетни ценители на изкуството от Европа и света са оценили високо достойнствата на паметника, дело на скулптора Валентин Старчев. 

"Смущаващо е, че темата за председателството за Съвета на Европа се използва спекулативно от политиците като някакво зловещо основание за събаряне на едно забележително произведение, вместо, загърбвайки политическия популизъм и патриотарството, да се потърсят възможности за осигуряване на средства за реставрация на монумента именно по повод на това европредседателство", заявяват от СБХ.

В писмото се твърди още, че Столична община при решението си не е взела предвид официалните мнения на творческите съюзи на художниците, архитектите, ландшафтните архитекти и Института за изследване на изкуствата към БАН. Според тях авторитетните и експертни мнения са давани в периода 2012 г. до ден днешен. Решението е било в конфликт и със Специализирания експертен съвет по изобразителни изкуства към Министерство на културата. Според художниците, решението на местния парламент на столицата е в разрез и със становището на дирекция "Авторско право и сродните му права". 

"За голямо съжаление се оказва, че сякаш сме изпаднали в жалката ситуация да сме по-загрижени за наложените ни отвън ценности, които без колебание пазим, а сме престъпно нехайни към родното културно наследство, почитта към което трябва да е дълг на всеки българин", продължава писмото.

Решението за премахването на паметника бе взето през 2014 г., а на негово място ще бъде възстановен мемориалът на загиналите войници от Първи и Шести софийски полк от Балканските и Първата световна войни. От няколко години паметникът пред НДК е със специални заграждения поради опасност от падащи плочи и елементи от конструкцията му. След обжалване съдът разреши премахването на монумента. 

От СБХ обявяват, че не са против да има паметник на войниците от Първи и Шести софийски полк от Балканските и Първата световна войни, но трябва да има по-широко обсъждане за вземане на решение. Те твърдят, че има изкуствено противопоставяне на двата паметника - "1300 години България" и този, който и стоял на мястото ми преди това, за софийските войници от войните, довело до решението на Столична община, което е плод на "поредно недомислие, прибързаност, конюнктура, политиканство и изопачена представа за историческа справедливост".  

Пълният текст на отвореното писмо може да видите тук

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16193

3

SC

06.06 2017 в 20:41

Паметник? Аз виждам купчина стоманени ферми, накачулени с някакви ръбати фигури, закрепени върху бетон. Трудно ми е да определя коя от всичките части е най-грозна.

15614

2

OTBPAT

06.06 2017 в 16:51

Плачливият тон подсказва, че работата като никога ще се свърши :))

15914

1

поп Дръвчо

06.06 2017 в 16:32

Конкретното културно наследство от снимката, що не вземат, да го обгрижат по някакъв безопасен за гражданите и природата начин, примерно във фирма за рециклиране?
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика