Всяка четвърта българка признава, че е жертва на домашно насилие - изложбата "Не си сама" се откри в София

OFFNews 16 ноември 2022 в 08:24 1427 0

Не си сама

Снимка Столична община

Не си сама

Всяка четвърта българка е жертва на домашно насилие. Това означава, че над 1 млн. жени са пострадали, а над 1 млн. мъже в България са насилници. Тези стряскащи данни се появиха в пресата преди няколко години. Мъже също стават жертви на домашно насилие, а от насилието в семейството страдат най-вече децата. Според изследване на Световната здравна организация 1/3 от жените по света са жертва на домашно насилие. Повече от 1/4 от всички момичета по света са били принудени да сключат граждански брак преди да навършат 18 години.

...

Пет актриси участват във фотографската изложба „Не си сама“, която е посветена на борбата с домашното насилие. Снимки с лицата на Йоана Буковска-Давидова, Десислава Бакърджиева, Биляна Георгиева, Дария Симеонова и Силвия Петкова са разположени в галерия на открито в столичната градина „Кристал“, съобщава пресцентърът на Столична община.

Експозицията може да бъде видяна до 27 ноември. „Статистиката на МВР показва, че всяка трета жена в България е подложена на домашно насилие! Ужасяващ проблем, пред който общество и институции не трябва да стоим безучастни! Тази художествена акция има за цел да привлече вниманието върху темата“, каза заместник-кметът на София Мирослав Боршош, който присъства на откриването на изложбата.

Изложбата е част от едноименната кампания, чиято цел е да запознава потенциални и реални жертви, обществото и институциите за домашното насилие, как то да бъде идентифицирано навреме, как да се работи съвместно и ефективно и с това да се предотвратят бъдещи трагични последствия.

Само през 2021 г. в България са регистрирани официално 2 816 жени, които са потърсили помощ, като според статистиката едва 5 % от жертвите търсят помощ, съобщават от пресцентъра на Столична община. От там цитират данни на МВР, според които за първите пет месеца на 2022 г. броят на жертвите е четири пъти по-голям от този за цялата минала година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки