Академия 'Екатерина Каравелова': Невероятните истории на неизвестните жени

Социалното събитие 'ТЯ в…' обединява близо 40 доброволци в 11 града

Зарина Василева 31 март 2021 в 13:33 10417 0

Снимка Виолета Апостолова Лети

Те са интелигентни, любопитни, упорити и целеустремени. Те са жени със собствен стил. Те имат невероятни истории и различни професии. Те споделят преживяванията, предизвикателствата и победите си в уникалния социален формат "ТЯ в…",  който обединява близо 40 доброволци в 11 града. В него вдъхновяващите дами дават увереност на други жени да преследват целите си, докато в същото време получават заслужено признание за смелостта, работата и увереността си. 

Инициативата е дело на Академия „Екатерина Каравелова", а изпълнителен директор на Академията е Марина Кисьова де Хеус - смела млада дама, която знае какво иска да постигне и винаги търси нови знания и умения. Завършила Международни мирни науки в Тринити Колидж Дъблин и Психология в НБУ, Марина работи на свободна практика по темите “Жени, Мир и Сигурност” и човешка сигурност с различни международни организации. Член на работни групи към МВнР и МРРБ. Екипът на организацията е изключително амбициозен и напълно отдаден на ценностите на фондацията - любов, свобода и мъдрост.

Академия „Екатерина Каравелова"

Академия „Екатерина Каравелова“ е фондация, която създадох през 2016, защото много силно вярвам, че България има нужда от повече уверени в способностите си жени, които да се грижат да има баланс в обществото и са отговорни към опазването на мира и природата, разказва Марина Кисьова де Хеус.

Дейността на организацията е посветена на сформирането на общности, в които всяка жена може да намери подкрепа и вдъхновение. Академията създава едно съвременното женско движение, подкрепящо и овластяващо жените да реализират и най-смелите си мечти и цели. Академията организира различни обучения, с които момичетата и жените стават по-уверени в способностите си, с лекота успяват да изразяват мнението си, да преследват целите си и да адресират проблемите на техните общности. 

Патронът на организацията не е избран случайно.

Когато преди години прочетох за делото на Екатерина Каравелова и всичките ѝ невероятни постижения не можех да повярвам, че не сме учили за нея в училище! Екатерина Каравелова, освен че има важна обществена роля в политическия живот на България в края на 19 и началото на 20 век има водеща роля в изграждането на женското движение в България в началото на 20 век. Била е председател на българската секция на Международната женска лига за мир и свобода и пътува до Вашингтон и Дъблин, където изнася речи за демокрацията. Много ме вдъхновява нейното дело и смелост и бих искала да пазим паметта й, споделя Марина.

През 2019 г. стартира програма за личностно развитие за момичета и млади жени, разработена от български екип и съобразена изцяло в роден контекст и нужди, като само след няколко седмици започва второто й издание в Пловдив. Програмата включва методи от неформалното образование, коучинг, личностни тестове, менторство и учене чрез преживяване. В продължение на три месеца участничките ще преминат през серия от 3 интензивни двудневни обучения, а за финал ще съставят личен план за развитие и ще имат възможност за публична изява на събитието ТЯ в Пловдив. 

Вдъхновенията

Жените, на които се предоставя възможност да разкажат за каузите, дейността и опита си са много различни една от друга, но ги обединява тяхната амбиция и устременост. Техните истории изграждат един истински калейдоскоп от вдъхновение, успехи и вяра. 

Лично за мен историите на жените, които са жертвали много в името на общото благо носят важно послание и ми вдъхват много вяра. Бих казала, че често на събитията ТЯ в… говорят съвременните будителки. Такива са жените, които под една или друга форма са създали училища; се грижат за уязвими групи хора; помагат винаги когато и с каквото могат. Историите на жените, които са били пионери в своите професии, като първата жена водолаз в България и една от първите жени военен летец. Не назовавам имена, защото не мога да изброя всички, чиито истории са ме впечатлили. До момента сме организирали над 70 събития в 11 града, които са дали думата на повече от 140 жени, не крие вълнението си Марина.

В Академия "Екатерина Каравелова" вярват, че жените имат важна роля по въпросите на мира и сигурността. През 2019 взимат активно участие в работната група “Жени, мир и сигурност” към МВнР, чийто резултат е първият Национален план за действие във връзка с Резолюция 1325 на ООН. От 2021 Академията е член на Регионален съвет за развитие за Южен централен регион към МРРБ. Участва активно в развитието на международни политики засягащи правата на жените и е член на тематичната работната група към Юромед Райтс. Така гласът на българките се чува на ниво взимане на решения в структурите на ООН и ОССЕ.

Трудностите

Много хора са изненадват, когато научат, че събитията ТЯ в… се организират на доброволен принцип и с никакъв или минимален бюджет. Организирането на събитията е базирано на общностен принцип и подкрепа.

Миналата година срещнахме силен скептицизъм, когато се заехме със сформирането на местен екип във Видин. Мои познати от района ме убеждаваха да не губим време и усилия за сформирането на екип доброволци за ТЯ във Видин. Няма да крия, че процесът не беше лесен, но сега екипът на ТЯ във Видин постига невероятни резултати, които биват високо оценявани и най-важното събитието е полезно и помага на жените в града, разказва Марина.

През 2019 в Пловдив и Варна се организира за първи път 6-месечната авторска програмата за личностно развитие ТЯ съм АЗ.

За второто издание в Пловдив кандидатстват 55 момичета, а ние имаме възможност да включим само 15 от тях. Винаги е много трудно да избереш кой да участва, а някои от момичетата кандидатстват за втори път. Често ни питат кога ще организираме програмата и в други градове. Ще съм откровена, да намерим финансиране е най-трудната част от работата ни. В началото това не беше проблем, защото дейността ни беше по-малка и ние сами покривахме по-голямата част от разходите.

Днес, когато дейността ни покрива 11 града и продължаваме да получаваме запитвания и от други населени места, ни става все по-трудно да отговорим на интереса и нуждите. Разбира се, търсим решения и се стремим да сме максимално адаптивни. Например само след няколко седмици ще издадем книга, която е практичен наръчник с над 70 страници упражнения, които помагат в процеса на изграждане на увереност и целта ни е чрез печалбата от продажбите да можем да отговорим на високите очаквания към нашата дейност и да достигнем и още населени места, споделя Марина.

Целите

Основното верую на Академията е, че България има нужда от повече уверени в способностите си жени. 

Увереност! Увереност! Увереност! Постоянно се сблъскваме с този феномен и това е основният проблем, който адресираме чрез различните ни дейности. Често, когато изпратим покана на някоя жена, която е била номинирана да говори, получаваме отговор, че тя самата се съмнява дали това, което има да каже е толкова важно или дали ще се справи, споделя Марина. 

Екатерина Каравелова казва: “Ние обикновено нашите най-добри хора, нашата гордост и слава оценяваме след смъртта им. Приживе тяхното превъзходство боде очите ни“. Скандалите с успеха на различни българки по света може би доказват думите й, споделя Марина и допълва: 

Много хора правят добри дела всеки ден! Повечето от тях, обаче не търсят слава. Иска ми се да срещам повече благородство и хората да са водени от ценности като любов и справедливост. Иска ми се да живея в свят, в който всеки дава най-доброто от себе си.

Този материал е част от проект „Граждански Хъбове в университети: активизиране на гражданската енергия в подкрепа на гражданските организации“ (ACF/61), изпълняван от Български център за нестопанско право с партньорството на фондация „ОФФ Медия“ и финансиран от Фонд Активни граждани България (https://www.activecitizensfund.bg/) по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021.

 

Най-важното
Всички новини
X

Да помогнем на украинските деца!