Balkan Wanders: По следите на 'полуострова на блажените'

Зарина Василева 30 август 2021 в 13:00 4394 0

„...С отварянето на атласа забелязвам, че Балканите приличат на неправилна, обърната запетая. Ако поставя лявата си ръка на Пелопонес, то пръстите инстинктивно ще се свият, за да поберат географията на Югоизточна Европа. И сякаш тази "юмручна география" се потвърждава в историята на балканските народи... Познаването и приемането на богатия езиков и културен пейзаж на Балканите, на неизброимото многообразие от мисъл, мъдрост и начини на живот, ще направи от младите хора сътворители на "полуострова на блажените"... Само чрез опознаване, разбиране и съпричастност юмрукът ще се разтвори, ще стане протегната приятелска ръка търсеща ответ в друга...“*

Да (пре)открият колоритната разтворена длан на Балканите са решили и амбициозните млади хора от сдружение Balkan Wanders. Запленени от величието на природата, древната култура, пъстротата на традициите, те си поставят за цел да покажат как местните страни се развиват и живеят в настоящето, запазвайки многоликото си културно наследство:

Знаете ли, че Балканите са дом на най-старото злато в света (България), най-голямата европейска популация на диви мечки (Румъния), най-скъпото сирене в света (Сърбия) и най-дългата крайбрежна ивица в Европа? Въпреки че някои от балканските страни са добре познати по света, все още липсва популярна платформа, която да дава достъп до интересна и позитивна информация за страните на полуострова. Медиите и Фейсбук групите често „говорят“ за Балканите с меланхолия, а масово информацията се ограничава до политика и отминали истории. Според статистиката, някои от най-малко посещаваните страни в Европа са именно на Балканите. Стремим се да изпълним това пространство. Разказваме интересни истории на различни теми за всяка балканска страна, за да създадем позитивна рамка за възприемане на Балканите, след като в продължение на десетилетия районът е познат основно с конфликти, корупция и тежки политически режими.

Така описват мисията на инициативата Balkan Wanders. Съосновател на сдружението е Николета Теодосиева – пътешественик и дизайнер, с професионален опит и образование в сферата на комуникациите и културата. Николета е посетила повече от 30 страни на четири континента и продължава да е убедена, че Балканите са един от най-интересните райони в Европа, с изобилие от история, култура и изключително красива природа.

В екипа на организацията са Александра и Даниел. Александра Константинова – магистър по финанси, с опит в проекти, свързани с корпоративна социална отговорност. Александра подкрепя сдружението с познанията си в областта на счетоводството и администрацията. Даниел Николов е експерт дигитален маркетинг. Даниел подкрепя инициативата със знанията си в областта на медиите и технологиите.

Започнал със споделяне на лични снимки от пътешествията на екипа в социалните мрежи, проектът вече се радва, освен на устойчив растеж и на активна обратна връзка и ангажираност от потребителите:

През 2020 г. осъзнахме, че това не е достатъчно (с оглед на ограничените пътувания), и започнахме да споделяме материали от пътешествията на блогъри и други потребители в Инстаграм, да разказваме истории и интересни факти, свързани с конкретното място. Много от публикациите са за популярни или по-малко познати дестинации, а понякога правим и тематични серии постове.

Проектът се радва на вярна аудитория, както от Балканите и балканските диаспори по света, така и от „чужденци“, които следват страниците заради интереса и любопитството си към района.

Смятам, че Балканите стават все по-популярна дестинация за пътуване, но също и сред дигитални номади и working professionals. Местните хора също все повече ценят и имат интерес да опознават собствената си култура, както и тази на страните в непосредствена близост. В коментарите споделят своите любими места за пътуване и дори интересна информация, която само местните знаят, споделя Николета.

Според нея, хората на Балканите имат особен темперамент:

С изключение на някои балкански страни, не сме много добри в позиционирането и популяризирането на собствената си култура. Надявам се, че с Balkan Wanders ще допринесем за популяризирането и опознаването на различни пластове на Балканите, както от чужденците, така и от местните. Наблюдавам, че със засилването на глобализацията, хората в големите градове по целия свят стават все по-близки като разбирания и начин на живот. Хубаво е, че наред с това остава и стремежът за съхранение на местната култура и традиции.

От пътуванията до момента обаче най-магичното и спиращо дъха място за Николета остават източните Родопи:


С неприкрито вълнение младежите от Balkan Wanders изследват свързаността и различията, споделянето и неделимото, общото и уникалното, които размиват граници и езици:

Определено има много пластове на „свързаност“ – думи, които споделяме (напр. „мерак“), кулинария (почти всяко ястие като гювеч, мусака, кебап, козунак – съществува в много от страните под различна форма ), традиции – много от тях преливат от една страна в друга – Баба Марта, нестинарство, кукери (с различни имена и обичаи в различните страни и райони).

Понякога се чувстваме разделени от историята, политиката, и дори културно ни се иска да придобием „собственост“ над някой обичай или практика (например кафето – турско и/или гръцко). Смятам, че това са обичайни явления за всички съседни страни, които споделят много култура и история.

Автор на снимката: Милена Попова

Николета е истински щастлива, когато види български продукт в чужбина, но е категорична, че усилията в тази посока трябва да са повече:

Наскоро се зарадвах да видя и сладолед във Франция, където вкусът за кисело мляко се казва Bulgare Nature. Смятам, че България определено може да поработи още над собствения си бранд, имидж и популярност в Европа и останалата част от света.

Сред целите на екипа са да стартират серия с тематични книги за Балканите:

Към момента работим над следните заглавия – 50 Balkan Customs & Traditions, Magic Balkans: Mystics, Rites & Sacred Sites; Balkan Raw Concrete; Epic Balkan Rides & Drives. Това се случва и с помощта на Български Център за нестопанско право и доброволци, които ни помагат в изследването и събирането на информация. Надяваме, че в най-скоро време ще издадем първата книга от предвидените тематични заглавия.

Автор на снимката:Rovinj

Balkan Wanders се надяват и на все по-вълнуващи бъдещи пътешествия, „свързани с проектна дейност, разширяване на партньорската ни мрежа, и съвсем не на последно място – за лично удоволствие“.

Пожелаваме им още повече опознаване, разбиране и съпричастност, както и много протегнати приятелски ръце по пътя на сътворяването на "полуострова на блажените".

*Даниела Колева, "Познаваме ли се на Балканите?"

Този материал е част от проект „Граждански Хъбове в университети: активизиране на гражданската енергия в подкрепа на гражданските организации“ (ACF/61), изпълняван от Български център за нестопанско право с партньорството на фондация „ОФФ Медия“ и финансиран от Фонд Активни граждани България (https://www.activecitizensfund.bg/) по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021.

Най-важното
Всички новини
X

Да помогнем на украинските деца!